M655 i XM177E2 a ramy czasowe... |
Wysłany:
Nie Lut 26, 2006 10:23 pm |
|
|
SnakeButt |
st. szeregowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Witam. Jestem tu nowy. Na poczatku chciałbym pozdrowić wszystkich NAM'owców z polskiej sceny po czym zadac pytanie dotyczące narzędzi wysyłania wrażych żołdaków na tamten świat. Tak więc, pod młotek jako pierwszy idzie M655. W jakim przedziale go stosowano, przez jakie jednostki, czy to liniowe czy też może specjalne ? To samo jeśli chodzi o drugie narzędzie czyli XM177E2. Z góry dziękuję za wszelakie odpowiedzi.
P.S. Ma ktoś może dostęp do źródła z historią rozwoju CAR-15 (poszczególne fazy przebudowywania broni).
Courtesy of www.modelguns.co.uk
 |
|
Ostatnio zmieniony przez SnakeButt dnia Wto Lut 28, 2006 7:03 am, w całości zmieniany 1 raz _________________ Co L 101st A/B Div LRRP |
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Lut 26, 2006 11:02 pm |
|
|
AdamFox |
Kapelan |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
_________________ Pozdrawiam.
"Fox" |
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Lut 27, 2006 9:26 am |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
M655 i M653 stosowano w latach siedemdziesiątych, głównie przez Policję, FBI, i różnego rodzaju jednostki AT. Możesz zapomniec o użwaniu tego do Wietnamu.
Drugie zdjęcie to XM177 w wersji E2. Wprowadzany w 1968 roku. Spotkałem się z używaniem go w Armii jedynie przez Green Berets (SOG, MF, itd). Tylko w bardzo nielicznych przypadkach spotkałem ze stosowaniem tego modelu przez Rangers, i był to późny okres (gdzieś 1971/72). Wdzięczny będę jak ktoś podsunie mi przypadki używania XM177E2 przez zwykłą piechotę lub Rangers. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pon Lut 27, 2006 7:59 pm |
|
|
SnakeButt |
st. szeregowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
G838 napisał: | M655 i M653 stosowano w latach siedemdziesiątych, głównie przez Policję, FBI, i różnego rodzaju jednostki AT. Możesz zapomniec o użwaniu tego do Wietnamu. |
Noted...dziękuję.
G838 napisał: | Wdzięczny będę jak ktoś podsunie mi przypadki używania XM177E2 przez zwykłą piechotę lub Rangers. |
Jest choć cień szansy, że jednak był używany przez oddziały liniowe albo choć spadochroniarzy ? |
|
_________________ Co L 101st A/B Div LRRP |
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Lut 27, 2006 8:10 pm |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Najlepiej trzeba by było wykonać konwersję do E1. Wtedy problem byłby z głowy. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Lut 28, 2006 9:24 am |
|
|
fraser |
st. chorąży sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
U Stantona w "US Army uniforms of the Vietnam War" jest kilka zdjęć: pierwsze znajduje se w rozdziale "Headgears" na str 30 w lewym dolnym rogu dwóch oficerów z 25 Inf Div, z których jeden ma na ramieniu XM. Ten sam rozdział, str 42 fota Combat trackers z 61st Inf Platoon również z XM. Rozdział 8 "indywidual equipment" str 168, na górnym zdjęciu RTO i oficer ze 199th Inf Bde. Oficer z XM. |
|
Ostatnio zmieniony przez fraser dnia Wto Lut 28, 2006 10:00 am, w całości zmieniany 1 raz _________________ NE DESIT VIRTUS
Adam FRASER Maksymowicz
SRH RAKKASANS
www.rakkasans.pl
 |
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Lut 28, 2006 9:47 am |
|
|
królik |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Fraser, a zauważasz pewną delilkatną różnicę między E1 a E2? |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Lut 28, 2006 9:53 am |
|
|
fraser |
st. chorąży sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Tak. Dlatego tez jak pewnie Michał zuważyłeś nie napisałem, ze jest to E2. Niefortunne było moze użycie cytatu z Piotrka, gdyz moze to sugerować odpowiedx a mnie szło raczej o wywołąnie dyskusji. That's all |
|
_________________ NE DESIT VIRTUS
Adam FRASER Maksymowicz
SRH RAKKASANS
www.rakkasans.pl
 |
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Lut 28, 2006 9:57 am |
|
|
królik |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Podejrzewam, że Piodik doskonale zna te zdjęcia, a pytał o E2 w jednostkach innych niż "specjalne".
Wywołanie dyskusji? Hehehe, dobre. Poczekam na tę dyskusję. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Lut 28, 2006 10:01 am |
|
|
fraser |
st. chorąży sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ja nie podejrzewam, ja wiem Post poprawiony, zeby nie było nieporozumień  |
|
_________________ NE DESIT VIRTUS
Adam FRASER Maksymowicz
SRH RAKKASANS
www.rakkasans.pl
 |
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Lut 28, 2006 10:23 am |
|
|
królik |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
To żeby nie było nieporozumień - wariacje na temat M-16 (jak ktoś jeszcze ma wątpliwości co z czym i dlaczego):
No i oczywiście czekam na dyskusję. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lut 28, 2006 5:06 pm |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
fraser napisał: | U Stantona w "US Army uniforms of the Vietnam War" jest kilka zdjęć: pierwsze znajduje se w rozdziale "Headgears" na str 30 w lewym dolnym rogu dwóch oficerów z 25 Inf Div, z których jeden ma na ramieniu XM. Ten sam rozdział, str 42 fota Combat trackers z 61st Inf Platoon również z XM. Rozdział 8 "indywidual equipment" str 168, na górnym zdjęciu RTO i oficer ze 199th Inf Bde. Oficer z XM. |
Obawiam się że podane przez Ciebie przykłady do wersja E1, a rozmawiamy tu o E2. Łatwo ją poznać bo ma dłuższą lufę i troszkę inny tłumik płomienia. I jako odpowiedź na moje zapytanie (bo była to odpowiedź) nie jest trafna. Znane mi jest wiele zdjęć wersji E1 w jednostkach piechoty. Samą książkę Stantona znam dobrze, bo mam ją jakieś 10 lat. Więc chyba małe sznase by mi cos z niej umknęło.
Wywołanie dyskusji? Chętnie podyskutuję...
Tak jak mówiłem znane mi jest kilka przypadków wersji E2 używanych przez Rangers (jak w galeriach strony weteranów L/75). Poszukuję zdjęć E2 używanych w piechocie. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lut 28, 2006 8:19 pm |
|
|
Piotr S |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Fakt, że XM177E2 chyba nie widziałem na żadny zdjęciu w rękach "zwykłej piechoty". Ale biorąc pod uwagę, że czasami zdjęcia są dosyć kiepskiej jakości i odróżnienie na nich XM177 wersji E1 od E2 jest b. trudne, nie można wykluczyć, że pewna ilość egzemplarzy trafiła nie tylko do Zielonych Beretów i innych Sił Specjalnych.
I czy wszystkie z zamieszczonych powyżej "krótkich" wersji M16 używane były w Namie? Szczególnie interesuje mnie XM177E1 (M619) i XM177E2 (M639) z krótką lufą i krótkim tłumikiem płomienia. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sro Mar 01, 2006 9:30 am |
|
|
królik |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Piotr S napisał: | I czy wszystkie z zamieszczonych powyżej "krótkich" wersji M16 używane były w Namie? |
Na pewno nie. Częśc z nich nie wyszła poza stadium eksperymentu/prototypu.
Cytat: | Szczególnie interesuje mnie XM177E1 (M619) i XM177E2 (M639) z krótką lufą i krótkim tłumikiem płomienia. |
Jutro wkleję zdjęcie, na któym gość ma którąś z wymienionych wersji. Którą - trudno stwierdzić, niestety zasłania broń ciałem, choć widać, że to wersja ze skróconą lufą i krótkim tłumikiem płomienia. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Czw Mar 02, 2006 9:43 am |
|
|
królik |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Coś się dyskusja nie rozwija. Nawet ci, którzy chcieli ją sprowokować jakoś dziwnie milczą... Odnoszę wrażenie, że rzeczowa dyskusja, pozbawiona osobistych wycieczek i bluzgania na tym forum nie funkcjonuje.
Ale ad rem.
Obiecane zdjęcie:
Nie widać kolby, zatem może być to XM177E1 lub XM177, choć autor książki (Kevin Lyles, US Infantry Vietnam) opisuje go jako CAR15, jednak - moim zdaniem - kształt tłumika płomienia sugeruje XM-kę. Szkoda, że facio zasłonił kolbę... |
|
|
|
|