|
Naszywka 101st ABD |
Wysłany:
Sro Mar 29, 2006 8:36 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Czy ktoś mógłby powiedzieć mi z jakiego mniej więcej okresu pochodzi naszywka na zdjęciach?? Jest ona wyszywana bajorkiem, podszyta białym płótnem, a orzełek jest uwypuklony.
Serdecznie dziękuję za pomoc.
 |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Kwi 05, 2006 11:59 am |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Bardzo dziekuję za rzeczową pomoc w temacie  |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Czw Kwi 06, 2006 8:50 am |
|
|
FritzX |
st. sierżant |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Cześć,
naszywka jest słabo widoczna na tym zdjęciu, ale dałeś jakis opis. Naszywki wyszywane metalową nitką spotyka sie na mundurach tylko w 2WW i to żadko. Po 2WW widac je głównie na ubiorach weteranów. Powstał cały przemysł ich produkcji. Mozna założyć, że to własnie taka.Najlepszym sposobem rozpoznawania naszywek 101 abn jest wzór oka. Czym wieksze oko orła i bardziej czytelne tym naszywka jest starsza. Producenci naszywek "bulionowych" są rozżuceni po całym świecie. Obecnie w USA spotyka sie głównie produkcję z Pakistanu. Jako przykład może posłużyć zdjęcie mojej 101 jakie dałem wczesniej na forum. Jest to produkcja japońska, ma z tylu podobny materiał ( z tym, że czarny ) i 3 piny do wpinania w ubranie. Można je moim zdaniem zakwalifikować do naszywek PX-owych. Ja swoją nabyłem około 15 lat wstecz, więc może posłużyć jako przykład. Jeżeli możesz ją nabyć i cena jest przystępna to nie ma się nad czym zastanawiać. Chyba, że wiesz kto ją zrobił
Pozdrawiam
Jarek |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Czw Kwi 06, 2006 12:18 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Cześć...dzięki za kilka dobrych słów - to mi pomogło.
Oko orła jest dobrze widoczne. Natomiast co do nabycia, to ja ją mam, sprułem ją osobiście z kurtki flayers z kontraktem z 1969 roku. Była przyszyta maszynowo, nitką bawełnianą Og, taką, jak zszywane są mundury TCU. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Kwi 06, 2006 2:38 pm |
|
|
FritzX |
st. sierżant |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
krótko mówiąc masz fajną naszywkę
no i jeszcze jedno, napis AIRBORNE ( wygląd literek ) sugeruje azjatyckie wykonanie. Wieczorem dokładnie jej się przyjżę  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Kwi 06, 2006 5:40 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|