|
Wysłany:
Pon Maj 22, 2006 8:16 pm |
|
|
Steiner |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Foty rzeczywiście imponujace, ale portret pana z "elektrowni" w kamuflażu groszkowym z czarną bandaną pod szyją to chyba jakiś żart, a może ten pan nie spojżał w lustro przed wyjściem z domu, jak cudacznie wygląda! Myslę, że ktoś z weteranów powinien mu zwrócić uwagę. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pon Maj 22, 2006 8:56 pm |
|
|
steffanos |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Steiner napisał: | Foty rzeczywiście imponujace, ale portret pana z "elektrowni" w kamuflażu groszkowym z czarną bandaną pod szyją to chyba jakiś żart, a może ten pan nie spojżał w lustro przed wyjściem z domu, jak cudacznie wygląda! Myslę, że ktoś z weteranów powinien mu zwrócić uwagę. |
może i jest w tym trochę racji, ale na usprawiedliwienie dodam, iż fota została zrobiona już po inscenizacji, więc każdy mógł już chodzić jak chciał!
stąd też i Krzysztof w mundurze legii cudzoziemskiej!
byleby tego typu niedociągnięć nie było w trakcie! |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pon Maj 22, 2006 9:56 pm |
|
|
smoczy |
plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Steiner napisał: | ...ale portret pana z "elektrowni" w kamuflażu groszkowym z czarną bandaną pod szyją to chyba jakiś żart, a może ten pan nie spojżał w lustro przed wyjściem z domu, jak cudacznie wygląda! Myslę, że ktoś z weteranów powinien mu zwrócić uwagę. |
taaak... rzeczywiście, nie spojRZałem w lustro. Przyznaję uczciwie. Nie rozmawiałem rownież z Tobą, drogi Weteranie. Gdybyś tylko był w Modlinie to pewnie zwróciłbyś mi uwagę na ten drobny, cudaczny i żartobliwy szczegół.
Szkoda, że Im już nie możesz zwrócić uwagi na to, jak żartobliwie i cudacznie nosili chustki na szyi :
ten z prawej ( mój wzorek podobny do Jego )
A tu, dla odmiany coś w paski ( i nie wygląda na szalik ) :
Pozdrawiam,
Smoczy
ps: Przepraszam adminów forum za umieszczenie tych fotek. Ale chyba warto.
ps2: Miało być o Modlinie, a zrobił się OT o chustkach. I za to przepraszam, choć nie zawiniłem. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Maj 23, 2006 12:59 am |
|
|
steffanos |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
hm! ja się cieszę, że jak narazie, po dwóch dniach jedynym wytknietym nam brakiem, jako rekonstruktorów,
była jakaś tam, "*nazwa najstarszego zawodu świata pisana przez Q*" nieszczęsna chustka, a nie coś,
co miałoby większe znaczenie!
kolego 'stainer' dzięki za konstruktwną krytykę, bo nie raz brałęś z nami udział i wiesz pewnie jak ciężko coś zrobić! |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Maj 23, 2006 8:22 am |
|
|
Steiner |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Naprawdę jestem pod wrażeniem! Gdyby nie rozkaz mobilizacyjny dowódcy Aufklarungsabteilung 7 i walki na Śląsku, pewnie bym walczył w Modlinie ramię w ramię z braćmi żołnierzami. Po zdjęciach widać, że zostały spełnione warunki dobrego widowiska: głośno, dynamicznie i z przytupem . Dynamikę wnoszą pojazdy, a jeśli to jest czołg to efekt sie potęguje rykiem silnika. Jeśli pozostał niedosyt u widzów, to bardzo dobrze. W Wyrach scenariusze były rozwleczone i w pewnych momentach wiało nudą na polu walki. Chyba lepsze 30 minut galopem niż trzy godziny spacerkiem.
To, że sie czepiłem bandanki?
Cóż, mam tak ukształtowane poglądy, że od momentu założenia mumduru, jego powaga obowiązuje aż do jego zdjęcia. Bez względu na przynależność państwową i odtważaną epokę. Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem, jeśli tak, to przepraszam. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Maj 23, 2006 11:49 am |
|
|
dzikki |
kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Może będe wredny, ale czyżby problemy z oczami. Powyższe zdjęcia przedstawiające autentycznych żołnierzy Waffen SS nie wystarczą do poświadczenia, że praktyka z wiązaniem chust istniała ? |
|
_________________ Kampfgruppe Lisa |
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Maj 23, 2006 12:22 pm |
|
|
Steiner |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Już w 1940 roku podczas ataku na Francję dało sie zauważyć pewien "frontowy luz". Nie mam nic przeciwko noszeniu cywilnych chustek czy szalików pod szyją. Uważam, że dodaje to pewnego kolorytu choćby w porównaniu z Wehrmachtem np. z roku 1939. Sam Rommel nosił szalik w szkocką kratkę. Może zbyt impulsywnie zareagowałem, za co już przepraszałem. Dla mnie ta nieszczęsna chustka wygląda za bardzo współcześnie. I tyle.
Bardzo sie cieszę z Waszego sukcesu, jako, że z Twierdzą jestem związany emocjonalnie i wierzę, że jeszcze nie raz spotkamy się w ogniu walki. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Maj 23, 2006 1:54 pm |
|
|
dzikki |
kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Nie jest to bynajmniej atak personalny z mojej strony. Jestem po prostu w miare bacznym obserwatorem fotografii i zdecydowanie wolę czerpać np inspiracje ze zdjęć przedstawiających żołnierzy niemieckich na froncie lub w chwili pracy terenowej niż przez pryzmat defilad i wizyt oficerów. Wskazuje to bowiem na charakterystyczne cechy stroju, które w rzeczywistości frontowej były częściej widoczne. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Maj 24, 2006 10:34 am |
|
|
smoczy |
plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
ok - to moze teraz cos tak bardziej konstruktywnie - dwie foty z "chustkami" są - czy są gdzieś jeszcze jakieś foty z ciekawostkami dotyczącymi ubioru ? |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Maj 24, 2006 10:46 am |
|
|
Lordsemen |
kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
smoczy napisał: | ok - to moze teraz cos tak bardziej konstruktywnie - dwie foty z "chustkami" są - czy są gdzieś jeszcze jakieś foty z ciekawostkami dotyczącymi ubioru ? |
Czesc Zbych z Ostrowa dzieki za podrzut na pkp
Widziałem kolesia W CYLINDRZE bodajrze ellektryk na motocyklu ,no niemówiąc o przescieradłach zimą |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Maj 24, 2006 12:28 pm |
|
|
dzikki |
kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Dziwna chusta z frędzlami ?
 |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Maj 24, 2006 12:37 pm |
|
|
satron1200 |
st. kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Witam . Dzikki to jest prawdopodobnie , maska snajperska.Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Maj 24, 2006 12:41 pm |
|
|
satron1200 |
st. kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Albo moskitiera ? Nie jestem pewien.Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Maj 24, 2006 2:05 pm |
|
|
smoczy |
plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
satron1200 napisał: | Witam . Dzikki to jest prawdopodobnie , maska snajperska.Pozdrawiam. |
tak - maskownica na twarz dla snajpera |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Maj 25, 2006 2:12 pm |
|
|
smoczy |
plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Lordsemen napisał: |
no niemówiąc o przescieradłach zimą |
przescieradla ? Sukienki zakladali . Niestety musicie uwierzyc troche na slowo - na tym zdjeciu, ze wzgledu na jego miniaturyzacje slabo to widac, ale zolnierz z tylu zalozyl gustowna sukienke :
 |
|
|
|
|