|
Wysłany:
Sob Sie 05, 2006 8:24 pm |
|
|
smoczy |
plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
To ja zadam lamerskie pytanie, bo akurat w temacie 'LWP' tego nie wiem - gdzie zdobyc mundur ? Szyje moze ktos ?
Pozdrawiam,
Smoczy |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sob Sie 05, 2006 8:50 pm |
|
|
Steiner |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Można próbować zdobyć cos z magazynów filmowych ( było parę filmów), Można używać sukiennej kurtki wz.37 lub drelichowej (Hero miało taką w ofercie). Na zimę może być kufajka (byle żółta) lub płaszcz, moze byc powojenny wz.48 identyczny jak przedwojenny wz.36 |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sob Sie 05, 2006 11:00 pm |
|
|
smoczy |
plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
ok - ale bede drążył :
Czyli Hero albo Lancier - kurtka,
plaszcz - Lancier albo 'okazja'
Rogatywka z Lanciera z 'Kuricą'
Na szlachetnych stopach - niemieckie saperki pewnie beda ok.
A spodnie ?
Pytanie - palatka LWP - pasi ?
No i co z materialem - wg Nietoperza powinien byc sowieckiego wzoru ...
Pozdrawiam,
Smoczy |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Nie Sie 06, 2006 9:10 am |
|
|
Steiner |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Góra wszystko ok, spodnie, tu jest kłopot. Oczywiście można posiłkować się spodniami KBW, ale to raczej pod płaszcz, gdy ich nie widać. Lepsze by były rosyjskie piaskowe afgany z lat 60-tych o kroju bryczesów z charakterystycznymi wzmocnieniami na kolanach.
Jeśli to jest wczesne LWP, bluza może być rosyjska gimnastiorka, trzeba tylko doszyć poskie sukienne pagony. To rozwiązanie należy traktować jako ostateczność.
Buty, mogą być saperki lub trzewiki z owijaczami. Można wykorzystać owijacze wrześniowe, tylko muszą być długie pod kolano.
Trzewiki najlepiej kompanii reprezentacyjnej na skórze, kute gwoździami, trzeba odpruć opinacz.
Pałatka powinna być wzoru rosyjskiego, kwadratowa, ze spinanymi przeciwległymi rogami w kolorze brązowo-piaskowym, LWP-owska jest za zielona, ale od biedy może być.
Hełm polski byle nie kevlar, skórzany fasunek może zostać, ale pasek trzeba wymienić na parciany.
Czapka uszanka, najlepsze stare LWP byle zielone sukno z brązowym sztucznym futrem.
Pas skórzany nosili podoficerowie, żołnierze mieli parciane ze skórzanymi wzmocnieniami. Pas szeregowca można zrobić samemu. Sprzążka kosztuje 4 zł, taśma parciana 1.5m 8zł, skórzane lub skóro podobne wzmocnienia ze starego troka.
Ładownice do Mosina mogą być ogólnie dostępne skórzane dwukomorowe, do PPSzy czy PPSa też są dostępne za niewielkie pieniądze.
Pokrowiec na saperkę brezentowy LWP-owski, jeśli jest nowy zielony, trzeba go postarzyć bielinką i herbatą. Saperka LWP-owska jest ok.
Plecak mieszok rosyjski. Trzeba tylko odpruć parciane troki ( można je wykorzystać do hełmu ) i kieszonkę, lub nosić kieszenią do pleców.
Torba na maskę pgaz LWP-owska jak najstarsza w kolorze piaskowo brązowym zapinana na skórzany pasek, można dociążyć maską.
Ładownice na granaty. Tu mamy do wyboru dwa typy. Dwukomorową na RGD 33 lub trzykomorową na F1/RG42. Oba wzory parciane. LWP-owska brezentowa nie bardzo sie nadaje. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Nie Sie 06, 2006 9:18 am |
|
|
Steiner |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Chetnie dołaczę fotki, ale nie bardzo wiem jak to zrobić |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Sie 06, 2006 5:01 pm |
|
|
ladowny |
Site Admin |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
W FAQ jest to opisane. Korzystając z tego opisu możesz zdjecia zamieścić.
Tego typu porady chętnie zamieścimy też na portalu. Jeśli miałbyś chęć rozwinąć temat i dysponujesz fotkami to moze napiszesz na ten temat i przyślesz do mnie tekst i zdjęcia do publikacji ?
Myślę że mogłoby to wygladać tak jak TU , lub TU .
W drugim przypadku potrzebujemy jednak informacji o prawach autorskich do zdjęć i tekstu, ew. źródła pochodzenia i bibliografii |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Sie 06, 2006 6:14 pm |
|
|
Steiner |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Coś pomyślę, albo zrzucę wszystko na płytę i dam Nietoperzowi. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Sie 06, 2006 10:20 pm |
|
|
smoczy |
plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Z mojej strony - wielkie dzieki - mam juz nad czym myslec
I dobra uwaga ladownego - odrobina rozwiniecia, pare zdjec i 'poradnik rekonstruktora LWP' gotowy
Pozdrawiam,
Smoczy |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Sie 07, 2006 4:16 pm |
|
|
Lufa |
st. szeregowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
http://www.tgrh.org/index1.php?akcja=rekrut
Pod tym linkiem na stronie tgrh znajduje się spis ekwipunku jaki oni wymagają. Może się wam przyda, a ja jak narazie mam już prawie kompletny ewkipunek i wyposarzenie ale nadal brak mi właściwego munduru czyli bluzy i spodni. Czy ktoś z kolegów posiada może skany warunków technicznych bluzy wz. 37, spodni szarowarów, lub bryczesów radzieckich i rogatywki wz. 37. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Sie 07, 2006 7:46 pm |
|
|
Steiner |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
warunki techniczne kurtki wz.37 były w Nowym Przeglądzie Kawaleryjskim, jak znajdę, to Ci podeślę. Nie jestem pewien, ale na www.poloniamilitaris.pl były jakies warunki techniczne, nie wiem czego konkretnie, mozna sprawdzić |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Sie 14, 2006 9:34 pm |
|
|
Lufa |
st. szeregowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Wiecie może jak jak zmieniły się wymiary rogatywki polowej wz.43 względem wz. 37? Na stronie TGRH jak i w "Archeologi Wojskowej" jest tylko to "krótszy daszek oraz rogi w stosunku do wz.37, spłycenie oraz zmniejszenie ściągającej przesuwki". |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Sie 17, 2006 12:55 pm |
|
|
smoczy |
plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Bylem u Lanciera w pracowni. Swietne spotkanie. Moze uszyc caly komplet, bez problemu.
I druga sprawa : skoro sobie juz tak gawedzimy wsrod zainteresowanych to moze by ustalic jakas konkretna formacje. Nie ma nas za duzo, wiec w miare jednolita grupa zawsze lepej wygladalaby na imprezach reko.
Pozdrawiam,
Smoczy |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Sie 17, 2006 8:13 pm |
|
|
Steiner |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Myślę, że na konkretną formację jeszcze za wcześnie. Zacznijmy od przyjęcia pewnego standardu wyposażenia i umundurowania. Tak naprawdę można sie zróżnicować butami. Trzewiki i owijacze - piechota; saperki - bronie techniczne: artyleria, saperzy, fizylierzy itd. Lub po prostu oddział LWP, który w zależności od scenariusza może byc wszystkim. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Czw Sie 17, 2006 9:55 pm |
|
|
nietoperz |
Site Admin |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
dwie sprawy pierwsza - spodnie- z moich informacji wynika , ze radzieckie spodnie ( szarawary) czyli "bufiaste nibybryczesy" były sprawą zuperłnie normalną i na porzadku dziennym - uwazam , ze radzieckie spodnie można stosowac zupełnie śmiało .
i druga sprawa jednolitość - ten problem w zasadzie nie istnieje przy jakości materiałów dostarczanych przez strone radziecką wystarczyło , że jeden prał mundur w benzynie a drugi w wodzie z szarym mydłem i juz jednolitośc umundurowania sie rozjezdzała - oczywiscie w ramach druzyny warto jednolitośc zachowac , ale juz na poziomie plutonu , różnorodnośc umundurowania a przede wszystkim oporządzenia jest sprawą całkowicie naturalną ....- moj punkt widzenia chetnie przedłorze ustnie na którejś z imprez , bo aspektów zagadnienia jest zbyt wiele na forumowego posta.... |
|
_________________ Nietoperz
|----------------------------------|
uhhh ale ciężko pchać ten czołg --------->
|----------------------------------| |
|
|
|
 |
|
 |
|