|
Wysłany:
Pią Sie 11, 2006 8:17 pm |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pią Sie 11, 2006 8:49 pm |
|
|
pissmejker |
plutonowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Wielkie dzięki, jeżeli nie będzie problemów ze studiami to postaram się przybyc, choc to daleko... Jeszcze chciałem zapytac jak wygląda sprawa związana z napisami na hełmach? Sami coś tworzycie czy tylko oryginały? jeśli niema oryginałów to zostawiacie czyste? |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pią Sie 11, 2006 9:39 pm |
|
|
Walkie |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
pissmejker napisał: | Jeszcze chciałem zapytac jak wygląda sprawa związana z napisami na hełmach? Sami coś tworzycie czy tylko oryginały? jeśli niema oryginałów to zostawiacie czyste? |
Daruj sobie radosną twórczość na Mitchellu, szkoda go ... Są wyjątki, ale wymaga to wyczucia, znajomości tematu i dobrego smaku. Osobiście unikam i odradzam. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pią Sie 11, 2006 11:06 pm |
|
|
pissmejker |
plutonowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Szkoda, bo to takie charakterystyczne no ale posłucham rady naturalnie.
Następna sprawa. czy na hełmach było wybite cokolwiek? Jest do kupienia hełm, właściciel twierdzi że oryginał, z tyłu, po wewnętrznej stronie jest wybite "VB 10"
Co o tym myślicie? Coś mi tu śmierdzi... |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sob Sie 12, 2006 2:37 pm |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Wlasnie chlopak, Walkie dobrze prawi. Daj sobie na poczatek spokoj z grafami. Nie rob cepelii w stylu "born to kill" "war is hell" czy inne bzdury. Masz juz jeden taki przypadek "oryginalnego covera" kretyna yurika. Wogole jak budujesz postac to zrob ja sobie "typowa": bez grafitti, bez 83464384 naszywek na skosnej, bez obwieszania sie jak cyganski tabor. Jak mowi Walkie z czasem wszystko przyjdzie, ale juz swiadomie.
A expertow od oryginalnych M1 z Wietnamu masz od groma. Co drugi helm typu M1 na alle to "amerykanski z Namu" (szczegolnie ten yurika). VB10 mi kojarzy sie jedynie z oznakowaniem radiowozu milicji Czeskiej Republiki Ludowej, z niczym innym... Poza tym okresl co masz na mysli mowiac "helm" - czy chodzi ci o liner czy o metalowy dzwon. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sob Sie 12, 2006 3:57 pm |
|
|
pissmejker |
plutonowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Chodzi o dzwon. W miejscu zagięcia blachy na krawędzi, przy tylnim łączeniu, po wewnętrznej stronie hełmu. |
|
Ostatnio zmieniony przez pissmejker dnia Sob Sie 12, 2006 3:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Sie 14, 2006 9:22 am |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Najlepiej gdybys wrzucil fotki tego helmu. Amerykanie kiedys w ten sposob oznaczali kod producenta, ale tez nie ma pewnosci ze w ten sposob nie robili to francuzi, belgowie, holendrzy i wiele innych panstw, ktore kopiowalo M1. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sro Sie 16, 2006 1:59 pm |
|
|
FritzX |
st. sierżant |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
pissmejker napisał: | Szkoda, bo to takie charakterystyczne no ale posłucham rady naturalnie.
Następna sprawa. czy na hełmach było wybite cokolwiek? Jest do kupienia hełm, właściciel twierdzi że oryginał, z tyłu, po wewnętrznej stronie jest wybite "VB 10"
Co o tym myślicie? Coś mi tu śmierdzi... |
Ja uważam, że to robota Belgii lub Holandii. Hełm M1 w wykonaniu USA powinien mieć oznaczenia na "daszku" oczywiscie po wewnetrznej stronie np A 807 ( moga oczywiscie być różne litery lub cyfry ) Po 2WW prawie nie spotyka sie hełmów z oznaczeniami przy uszach do paska, jeżeli jest to oznaczenia powinny być takie S i nr. W tym wypadku tylko z liter występuje S . Wbrew pozorom w USA było tylko dwoch wytwórców hełmów. Niestety, bardzo dawno nie widziałem dobrego hełmu M1 wyprodukowanego w USA. Fotki wyslij.
Pozdrawiam
Jarek |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sro Sie 16, 2006 8:58 pm |
|
|
Oldman |
st. szeregowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
To w sumie off-topic, ale oznaczenie "VB" na hełmie pissmejkera podejrzanie wygląda mi na skrot nazwy holenderskiego producenta Vereinigde Blikfabrieken (Verblifa), ktora to firma zajmowala sie masowa produkcja klonow M-1. US Made to raczej nie jest...choc pczywiscie moge sie mylic.  |
|
_________________ Pozdrawiam, Lt. OLDMAN
GRH Normandia 44 |
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Sie 17, 2006 9:13 am |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Przemku, cos czuje ze chyba jestes najblizej prawdy. Jarku, ja tez bym z mila checia zobaczyl na alledrogo jakis M1 "made in USA", nawet z lat 80... W tym zalewie "oryginalnych helmow M1 z Vietnamu (Nam era)" cos zza wielkiej wody staje sie powoli prawdziwym rarytasem  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pią Sie 18, 2006 11:59 am |
|
|
FritzX |
st. sierżant |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Piotrek,
najgorsze jest to, że z za wielkiej wody dopływa do nas Holandia etc..... Ostatni oryginał i kompletny jaki widziałem na allegro to Twój, lata temu!!
Pozdrawiam serdecznie
Jarek
PS. Przemek ma słuszną rację. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Paź 03, 2006 2:56 pm |
|
|
=BUNNY= |
st. szeregowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Paź 03, 2006 3:28 pm |
|
|
królik |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ekhm...
Sprzedaj to i zacznij może od początku, co?
Ale mówię o wszystkim: pokrowiec, pas, plecak, kompasówkę... |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Paź 03, 2006 3:50 pm |
|
|
G838 |
mł. chorąży |