Dwa pytania... |
Wysłany:
Nie Gru 03, 2006 11:09 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
To jest zdjęcie poncha wyprodukowanego w próbnej serii przez Natic Labs. w 1973 roku. Czy może ktoś podzieliłby się wiadomosciami o tym ponchu: czy to prawda? kto je testował? ile tego wyprodukowano? oraz o ponchach w ERDL: czy istaniały i itd jak wyżej?
Natomiast tu umieszczam zdjęcie, które miało podpis: eksperymentalny medical M1967...czy ktoś wie coś więcej na temat tego przedmiotu? |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Gru 05, 2006 12:15 am |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Czyżby nikt nie chciał się podzielić rąbkiem wiedzy i skrywał ja wyłącznie dla siebie??  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Gru 05, 2006 10:54 am |
|
|
Andrzej |
st. kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Kiedyś raz sgt.hulka sprzedawał poncho w ERDL, więc takie widziałem, ale tylko na zdjęciu. Super sprawa. Oczywiście było mint no i poszło za około 100 USD. Do tej pory żałuję, żę go nie kupiłem  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Gru 05, 2006 10:56 am |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
To napewno była niezła okazja...podobno poncha ERDL w Namie zaczęły się pojawiać ok 1968 roku, czy ktoś może to potwierdzić? aaa, zapomniałem - przecież koledzy się nie podzielą wiedzą  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Gru 05, 2006 12:00 pm |
|
|
PFC_Drake |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Co do medicala to raz widziałem fotkę na jakiejś stronie, ale - z tego co pamiętam - też nic poza "eksperymentalny medical M67" nie było napisane. Był tam też pokazany plecak, również eksperymentalny. Poszukam tego. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Gru 05, 2006 12:06 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Krzysiu, to zdjęcie medicala jest właśnie z tamtej strony A plecak już niestety z niej usuneli
Jednak chciałbym tu wciągnąć w rozmowę długoletnich zbieraczy i kolekcjonerów, aby trochę nam pomogli, ale widzę, że nie mają ochoty się podzielić swoją wiedzą  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Gru 05, 2006 4:20 pm |
|
|
Michał |
kapitan |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Doc, wiecej wiary w ludzi, jeśli ktoś coś wie to na pewno się podzieli z nami wiedzą  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Gru 05, 2006 4:31 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Mam taką nadzieję i wierzę w tych co posiadają dużą wiedzę...ale jak narazie nici z tego  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Gru 05, 2006 4:58 pm |
|
|
PFC_Drake |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Było tam jeszcze coś ciekawego na tej stronie, bo ja już jej nie odnalazłem, a nie pamiętam? |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Gru 05, 2006 5:32 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
PFC_Drake napisał: | Było tam jeszcze coś ciekawego na tej stronie, bo ja już jej nie odnalazłem, a nie pamiętam? |
Nie, tam były ciekawe tylko te dwie rzeczy (medical i plecak tropicalny)  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Gru 07, 2006 12:09 am |
|
|
PFC_Drake |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Tak a propos poncha w ERDL-u, o którym była mowa kilka postów temu: u Gruntów jest na sprzedaż ciekawy fant, a mianowicie płaszcz uszyty z takiego właśnie poncha. Za zapięcie służą zatrzaski od poncha, z którego powstał. Cena 50 Euro, gdyby ktoś chciał zrobić mi prezent na Mikołajki albo pod choinkę. A zdjęcie tutaj: http://grunts.free.fr/uniforms_fichiers/imperarvn.jpg |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pią Gru 08, 2006 12:03 am |
|
|
SAT CONG |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Bardzo ciekawy temat poruszyłeś z tymi ponchami ERDL Doc101:)
Czytałem na ten temat jakaś notkę( dziś już nie pamiętam gdzie) ze wprowadzano je w fazie testowej do SF w 68roku. Posiadam w kolekcji takie poncho ERDL nie stety jest sterylne-nie posiada żadnych sygnatur. Data znajdowała się na opakowaniu zbiorczym. Nie jestem pewien miesiąca ale chyba lipiec 69.
Może Jarek coś więcęj będzie wiedział w temacie.
Pozdro |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pią Gru 08, 2006 12:20 am |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Racja Jacku, też się spotkałem z wzmianką o 1968 roku i dostawach ponch ERDL. Nic więcej nie wiem niestety Jednakże gratuluję takiego eksponatu, naprawdę  |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pią Gru 08, 2006 8:43 am |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Pijacka japa w końcu się zebrała i coś napisała
Poncha w ERDL pojawiły się wraz z ponchami OG - pierwsze wersje lekkich poncho w ripstop. Sajgon mogłeś czytać o pojawieniu się tych poncho w 68 u Stantona, lub też Miraldi w swojej pierwszej książeczce pokazuje na postaci to poncho (s. 65-66). Obecnie pierwsze lekkie poncha (zarówno OG i ERDL) są bardzo trudne do zdobycia (ale są). I właśnie wszystkie spotkane przeze mnie ERDLe nie mają kontraktów, w przeciwieństwie od OG (czy może to sugerować że to typowa produkcja dla SF?).
A to że Sajgon ma takiego ładnego ERDLa w swoich zbiorach to potwierdza zasadę że pijak ma zawsze szczęście
Adik, poncho w ERDL jest bardziej realne niż to w tigera o którym pytasz. Nie dość że tym ponchu źródła mówą że było testowane w 73 (pod koniec), to można je śmiało postawić obok Świętego Graala, Arki Przymierza, Bursztynowej Komnaty i innych takich.
Tak samo się ma z wszystkimi TESTOWYMI elementami, jak ta opatrunkowa MLCE. To możesz znaleźć jedynie w piwnicach muzeum kwatermistrzostwa.
A kto testuje takie rzeczy? Z tego co wiem to odbywa się to w takich ośrodkach jak laboratoria Natick, w Army Training Center w Fort Dix (NJ) i National Training Center Fort Irwin (CA). |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pią Gru 08, 2006 10:07 am |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Zgadzam się z Tobą Piotrze w 100%, jeżeli chodzi o rzeczy testwoe, to mam tylko zdjęcia,a le dobre i to  |
|
|
|
|