|
|
 |
|
Wysłany:
Pią Gru 08, 2006 10:38 am |
|
|
SF_Sick_Doc |
sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ok ktoś zrobił pierwszy krok, a że posty nawet takie wredne jak moje są tolerowane to też coś dorzucę w temacie.
Co do ponch to Piotrek ma rację, o ile ERDL i OG jeszcze gdzieś widuję to poncho w tigera to można sobie pooglądać najwyżej w kolekcji Stg. R. Johnsona. Poza fazę testów w 1973 to nigdy nie wyszło i jest to najrzadszy element w tym kamuflażu.
Co to przedstawionego przez doc101 medicala, miałem kiedyś okazję zakupić takiego medicala, do kompletu plecak, manierkę i zestaw survivalowy. Całość pochodziła od weterana, który odbył turę w MACV-SOG a potem rozpoczął pracę w jednym z biur testujących właśnie takie różne wynalazki, które podsyłali im developerzy z kwatermistrzostwa.
Niestety zrobiłem błąd, nie zapisałem sobie nazwy tego biura i mam ją teraz na końcu języka, jak sobie przypomnę to dam znać.
Bardzo ważna rzecz, facet mówił, że nie dawali tego nikomu do testowania w prawdziwych warunkach bojowych, i to w sumie zdecydowało, że nie wziąłem tego zestawu. Żaden beret nie miał tego w ręku w prawdziwej akcji, jak wspomniał sami zabierali sprzęt w teren i tam go sprawdzali. Sam przywiózł sobie do domu na pamiątkę jeden komplet.
Temat eksperymentów jest ogólnie fajny i ciekawy, problem tylko w tym, że nie ma na ten temat materiałów, jedynie od czasu do czasu pojawia się jakiś fant. Na eBay przewinęło się już trochę fajnych przedmiotów z wyposażenia eksperymentalnego pre-M1956.
Jeśli znajdzie się i czas i chęci to pstryknę fotkę jakiegoś swojego eksperymentu. |
|
Ostatnio zmieniony przez SF_Sick_Doc dnia Pią Gru 08, 2006 11:19 am, w całości zmieniany 1 raz _________________ THE LORD GIVETH AND
THE CAR-15 TAKETH AWAY
GOD CREATED MEN,
COLT MADE THEM EQUAL |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pią Gru 08, 2006 10:48 am |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
SF_Sick_Doc napisał: |
Co to przedstawionego przez doc101 medicala, miałem kiedyś okazję zakupić takiego medicala, do kompletu plecak, manierkę i zestaw survivalowy. |
Hehe, wiem nawet gdzie Też to widziałem. Było tam trochę naprawdę TŁUSTYCH fantów z gatunku testowych. Szczególnie podobał mi się ten testowy tropical. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pią Gru 08, 2006 11:16 am |
|
|
SF_Sick_Doc |
sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
O tak, plecak był 1 klasy i najszybciej zniknął. Zestaw był piękną i smaczną pożywką dla koneserów Ale tak jak pisałem, dla mnie zbyt duży wydatek jak na coś, co najprawdopodobniej nigdy nie zabrudziło się w prawdziwych warunkach bojowych, pomimo zniżki Jeśli zdarzy się coś tak strasznego i stwierdzę, że nie za bardzo już mam co zbierać to może będę węszył za takimi udziwnieniami  |
|
_________________ THE LORD GIVETH AND
THE CAR-15 TAKETH AWAY
GOD CREATED MEN,
COLT MADE THEM EQUAL |
|
|
|
|
Wysłany:
Pią Gru 08, 2006 11:31 am |
|
|
jerry_k |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
Ostatnio zmieniony przez jerry_k dnia Pią Gru 08, 2006 11:33 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Wysłany:
Pią Gru 08, 2006 11:32 am |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Jeżeli chodzi o taki sprzęt, to narazie mogę sobie pozbierać tylko zdjęcia fantów, ale przynajmniej staram się czegoś nauczyć w tym temacie i coś tam kupić, z większym lub mniejszym skutkiem
Jeżeli chodzi o to poncho w tiger z 1973 roku, to w pełni się zgadzam, że poza fazę testów nie wyszło...zatem nic więcej o nim pewnie nie można powiedzieć
Czy moze pamiętasz jakie wymiary ma ten medical? |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pią Gru 08, 2006 12:47 pm |
|
|
jerry_k |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
takie ponczo w tiger kiedys było na ebay ( rok temu w wakacje) sprzedawał je ktos z Angli cena wywoławcza zeby nie skłamac to było cos ok 5tyś funtów czy jakos tak... nie znalazł sie mocny:( fajne tylko po co...???
Tak jak napisał Sf_sick_doc... jak sie juz ma wszystko i nie masz na co kasy wydawac to mozna kupic... |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Gru 10, 2006 12:01 pm |
|
|
Bodi_Lodz |
chorąży |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ale czy ktoś widział kiedyś kontraktowe ponczo w erdl???Sam miałem takie ponczo i z tego co pamiętam to sprzedałem je pewnemu pijakowi z miasta Łodzi Serdeczne pozdrowionka dla tego osobika;)
Miejmy nedzieje ze kiedyś powstanie jakaś książka o sprzęcie eksperymentalnym... |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Gru 10, 2006 11:06 pm |
|
|
SAT CONG |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Zgadza się Marcin i to była CHRZESCIJANSKA cena:) W tamtych czasach można je było dostać w pewnym miejscu po 180zl:) Ale to stare dzieje:( Nikt wtedy nie znał powagi tego fantu. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Gru 12, 2006 10:34 pm |
|
|
SF_Sick_Doc |
sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
No właśnie, najlepsze czasy na zbieranie takich rzeczy się skończyły. Gratulacje dla szczęśliwego posiadacza
Wymiarów medicala niestety nie pamiętam, może uda mi się "wycisnąć" więcej danych. |
|
_________________ THE LORD GIVETH AND
THE CAR-15 TAKETH AWAY
GOD CREATED MEN,
COLT MADE THEM EQUAL |
|
|
|