|
Wysłany:
Pon Gru 04, 2006 8:31 am |
|
|
Francis |
st. kapral |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
królik napisał: | Może komuś brakuje repliki?
Polecam M-16 Vietnam z okresu wojny w Wietnamie z lat 80.
Poczytajcie cały opis - rewelka! |
No proszę! O ilu ciekawych rzeczach można dowiedzieć się na Allegro. Chwyt okrągły, choć nie do końca, A2 i Wietnam (choć to drugie niekoniecznie). Wystarczy wspomnieć o niemalże oryginalych oznaczeniach - w końcu Chiny graniczą z Wietnamem. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Gru 06, 2006 10:03 am |
|
|
Monk |
Site Admin |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Czesc
Zapalniczka, którą mi podesłałeś jeszcze sie nie skończyła i licytuję ją. |
|
_________________ Pozdrawiam Wszystkich
MONK. |
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Gru 21, 2006 3:14 pm |
|
|
Nervous |
mł. chrązy sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pią Gru 22, 2006 1:46 am |
|
|
PFC_Drake |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Nervous napisał: | http://www.allegro.pl/item151998705_zobacz_do_kolekcji_bluza_garnizonowa_vietnam.html |
Albo mi się coś po dzisiejszej Wigilii miejscami zlewa, miejscami rozmywa, albo tą koszulę wystawił kolejny "Mistrz Mowy Polskiej"  |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Nie Sty 28, 2007 10:14 am |
|
|
wardog |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
a popatrzcie na to
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=161271923
i żeby bylo śmieszniej jak go poinstruowałem ,to jakiego pięknego maila otrzymałem
Witaj znawco !
Nie wiem czy wiesz (pewnie nie, bo twoja wiedza ogranicza się do filmów Stone'a "Pluton" i "Full Metall Jacket" Kubrick'a) wojska amerykańskie miały w róznych okresach różne wzory umundurowania. Filmy, o których mowa ( jak i większośc "wietnamskich" filmów)dotyczą przede wszystkim lat 1967-1968, a zwłaszcza okresu ofensywy "Tet". Nie zapomnij o tym, iż wojska amerykańskie oficjalnie zakończyły wojnę w 1973 r., a upadek Sajgonu nastąpił dwa lata póżniej.Wzór umundurowania, nad którym się tak wymądrzasz, pojawił się po 1971 r., w okresie bardzo silnie akcentowanej i realizowanej praktycznie przez Nixona "wietnamizacji" wojny, który to w ogóle nie interesuje Hollywood jak i pseudo "znawców" tematu, gdyż w tym okresie, działania zbrojne sił USA dotyczyły głównie sił powietrznych, które dokonywały własne operacje, jak i wspomagały wojska południowowietnamskie. Operacje sił lądowych USA były w tym okresie sporadyczne i są to raczej mało znane epizody, w ogóle prawie nieakcentowane przez historyków. Natomiast rzeczywista obecność sił amerykańskich w południowym Wietnamie trwała do 1975 r.(choćby nadal pod postacią "doradców" wojskowych itp.). Tak więc (bo nie chce mi się już więcej pisać), bądż tak uprzejmy i pozostań w swej ignorancji dalej, wybijając sobie kolejny głupkowaty nieśmiertelnik i nie wypisuj do normalnych ludzi, którzy naprawdę znają historię tych "inteligientnych" mailików!
i co wy na to |
|
_________________ judge COLT & seven jurors |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Nie Sty 28, 2007 10:56 am |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Rety co za błazen!!! Koleś widać tworzy historię spiskową o amerykanach po 1973 roku. Przyjmując jego założenia, to mundur RDF też się nadaje, bo został wyprodukowany po 1971 roku. Aż ręce opadają. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Sty 28, 2007 12:28 pm |
|
|
Walkie |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Prawie mnie przekonał....
Nieuleczalny przypadek.....Swoją drogą ktoś to pewnie łyknie a za pół roku na zlocie czy giełdzie ktoś nabywcę uświadomi i będzie..
No cóż głupich nie sieją....
Smutne, że to powszechne zjawisko.... |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Sty 28, 2007 1:28 pm |
|
|
królik |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Odpisz mu, Wardog, że:
1. Miszanka polycotton NIGDY nie była użyta w wojskowym umundurowaniu.
2. Wzór BDU (krój) został wprowadzony do użycia w 1982 roku.
3. NSN z bluzy odpowiada bluzie woodland camouflage, kontraktowanej w 2004 roku dla American Apparel.
4. Na metkach nie ma numeru kontraktu.
Choć wątpię aby to cokolwiek pomogło. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Sty 28, 2007 2:13 pm |
|
|
Francis |
st. kapral |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
@wardog: tak z ciekawości - w jaki sposób go poinstruowałeś?  |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Nie Sty 28, 2007 2:36 pm |
|
|
wardog |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
ano Króliku napisałem dokładnie to,plus można by bylo stwierdzić po stock'u ze produkt 2001,oraz wysłałem mu fotki tigrów w różnych wersjach z namu oraz że ogólnie to ze wzór zaczerpnięto z francuskiego camo "lizard" użytego przez skoczków w algierii i w indochinach w latach 50 no i że ogólnie produkcje to vietnam,tajlandia ,filipiny ,japonia no i że sygnatury najcześciej to stemple np.U.S.-XL bo szyte dla amierikańców musiały być ,wiadomo większe
ale cóż jak ktoś się ......urodził ,kanarkiem nie umrze
a co do poinstruowania to zacząłem kultóralnie choc to do mnie nie podobne ,ale w odpowiedzi mu pojechałem że ho ho
z częstochowy chłopok ,więc może panowie na pielgrzymke uderzymy i przy okazji trochę werbalizmów |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Nie Sty 28, 2007 7:37 pm |
|
|
FritzX |
st. sierżant |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Szczerze mówiąc, po co wogóle takich dealerów douczać? A kupujący ma wiedzieć na co wydaje ciężko zarobioną kasę
Przy fotkach TS powinieneś mu jeszcze wysłac ceny. No i trochę się mylisz, większość TS miała rozmiary azjatyckie i o dziwo większość amierykańców się w nie mieściła. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Sty 28, 2007 7:54 pm |
|
|
wardog |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
się zgodze że wiekszosć ale były partie na zamówienia własnie tak sygnowane a co do amerykańców mieszczących się w sajzy azjatycjkie się nie dziwię ,popatrz na fotki z namu s long starczało każdy na tym slońcu i tej wilgotności bazując na ration C miał prawo tak wyglądać ale były wyjatki ,i z tego co zaobserwowałem to czarni trzymali swoje gabaryty dobrze ,ale oni to w genach maja  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Sty 29, 2007 11:23 am |
|
|
wardog |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Sty 29, 2007 11:28 am |
|
|
wardog |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Sty 29, 2007 9:02 pm |
|
|
królik |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
wardog napisał: | i kolejna ciekawostka normalnie bardziej zpapranej kopii nie widziałem ,a do tego jaka prześliczna cena za "prawie "mint
|
A na podstawie czego wnosisz, że to kopie? |
|
|
|
|