|
replika mosina i innych:) |
Wysłany:
Wto Mar 13, 2007 12:26 pm |
|
|
Suchy |
st. sierżant |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Szuakm osoby z Warszawy,lub okolic posiadajcej ten odlew mosina od frankowskiego lub jakis podobny.
Cel -skonstruowanie moze niezbyt wyglednej ale taniej repliki karabinka, mozilwa wspolpraca
Szukam tez ludzi posiadajacych ronego rodzaju "ruchome" repliki broni - krotkiej i dlugiej (np Einfielda, P38,P08) wykonane wspolczesnie |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sob Cze 09, 2007 9:34 pm |
|
|
melescul |
st. szeregowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Heh, nie jestem co prawda z "Warszawy czy okolic"...
Ja mam takie repliki - wspominałeś o karabinku, a to właśnie karabinek Mosina wz.38
Gdyby chcieć montować jako wz.44, trzeba by kolbę dać nną. Bo ta jest od KBKS wz.48 do Mosina wz.38 nadaje się najlepiej - brak wycięcia w łożu na złożony bagnet.
 |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sob Cze 09, 2007 11:34 pm |
|
|
Nervous |
mł. chrązy sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Kolby kupiłes chyba odemnie  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Cze 10, 2007 11:03 am |
|
|
melescul |
st. szeregowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Kto wie, kto wie... Jeśli rzecz się działa w Łodzi, to wcale nie wykluczone.
W każdym razie nie zmarnowały się. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Nie Cze 10, 2007 11:24 am |
|
|
melescul |
st. szeregowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Tak czy inaczej, kolba od KBKS dobra jest. Opisy sprzedających na Allegro najczęściej podają tylko "po wycięciu otworu na magazynek" "nadaje się" do repliki mosina.
Różnic (i roboty) jest niestety więcej, no chyba, że się chce zrobić replikę "mało wyględną"
Bo oprócz wspomnianego "otworu na magazynek" trzeba w kolbie od KBKS:
- dociąć zagłębienie pod tylny fragment komory zamkowej.
- wyciąć pod łożem rowek na wycior
- zamocować brakujące, a bardzo charakterystyczne w oryginale boczne śruby w zagłębieniach chwytu, z "grzybkowymi" łebkami
- wstawić klocek w miejsce zamocowania tylnej śruby pałąka spustowego (w KBKS cały układ spustowy jest jakby nieco przesunięty do tyłu)
Poza tym kolba KBKS ma różne zalety:
- gdyby ktoś się upierał na zastosowanie jej do wz.44 to wycięcie na złożony bagnet zawsze można wyrzezać - łatwiej odjąć, niż dodać
- kolba ma ładne "dowojenne" okucia do mocowania pasa nośnego - późne mosiny mają tylko jednostronnie zacisniętą blaszkę, która nie okala całego otworu w drewnie, a w niektórych egzemplarzach w kobie nie ma okucia w ogóle
Nie do poprawienia (lub zbyt trudne w stosunku do otrzymanego efektu) są jedynie drobiazgi:
- długość wycięcia po prawej stronie, na rączkę zamka ( w KBKS jest, nestety za długie, sztukowanie nie wyjdzie łądnie) Na szczęście rożnica nie rzuca się w oczy
- kształt wycięcia samego łoża pod komororę zamkową - w KBKS jest odrobinę obszerniejsza niż w "klasycznym Mosinie". Ale po zamontowaniu części metalowych, różnica też nie jest prawie widoczna. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Nie Cze 10, 2007 7:30 pm |
|
|
Nervous |
mł. chrązy sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Na pewno u mnie. Wziołeś prawie wszystkie, zwiazałeś trokiem i poszedłeś w miasto  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Cze 21, 2007 1:35 pm |
|
|
melescul |
st. szeregowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Lut 20, 2008 8:40 pm |
|
|
Lufa |
st. szeregowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Wiem że odgrzewam ale trudno to pytanie nie daje mi spokoju od jakiegoś czasu. Czy dobrze wywnioskowałem są to ruchome repliki robione z odlewów ? |
|
|
|
|