|
|
 |
Hello , Personal Equipment |
Wysłany:
Wto Kwi 24, 2007 8:45 pm |
|
|
Bieletsky |
st. szeregowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
1.
Cześć!
Jestem nowy na forum jak widać Ja również kolekcjonuje sprzęt z Namu i planuje zająć sie rekonstrukcją historyczną 101. Póki co cały czas zbieram wiedzę (bo ten biznes wymaga niemałej a ja nie chce odpierniczać lipy) , więc jeżeli coś kiedyś powiem nie tak licze na pouczające uwagi. Nie byłem jeszcze na ani jednym zlocie (co mam zamiar zmienić w tym roku) itp. taki cichy wielbiciel Namu Uderzam do was jako specjalistów i w pełni profesjonalistów w tej dziedzinie. Od ponad pół roku rezyduje w Gdańsku i nie mam zamiaru zmienić miejsca zamieszkania
2. Jak w temacie. Mam pytanie odnośnie rzeczy osobistych. Tzn skąd je brać... szczoteczki do zębów, kubki , papiery, opakowania po gumie, lekach czy antykoncepcji hehe. Jaki portfel wybrać , jakie wtedy nosili ?? Myślałem nad szukaniem takich rzeczy na "śmieciobazarach" , maszynke do golenia czy tam co innego. Jak ocenić czy co tak naprawde się nadaje a co nie. Co wy najczęściej nosicie? |
|
_________________ It's Just a Viet-Nam Thing. R.I.P. Brothers! 1965-1974 |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Kwi 24, 2007 9:13 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Cześć,
przedewszystkim powinieneś zajrzeć "głębiej" w historię tego forum i wtedy znalazłbyś to: http://www.forum.militarni.pl/viewtopic.php?t=1839
Rzeczy osobistych trzeba szukać wszędzie, gdzie się da. Tych kontraktowych = wojskowych, to najlepiej na www.ebay.com, itp. Tych cywilnych również na www.ebay.com, czasem można też coś w Polsce znaleźć. Jeżeli chodzi o weryfikację przedmiotów pasujących pod epokę, to najlepiej porównywać zdjęcia
Jeszcze jedna ważna rzecz, chyba warto wybrać sobie konkretną jednostę do rekonstrukcji, wtedy łatwiej jest, przeglądając jej zdjęcia, zrobić dobrą postać na Nam. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Kwi 24, 2007 10:38 pm |
|
|
Walkie |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie , z jakiego okresu i jakiej jednostki ma być ta postać. Im bardziej zawężysz odpowiedź tym łatwiej bedzie ci podjąć decyzję o konkretnych zakupach. Z drugiej strony nie będziesz mógł użyć "wszystkiego Nam Era" bo to droga donikąd. Na podstawie zebranych danych (foto, tekst, ewentualnie korespondencja z weteranami) uzyskasz zadawalające efekty ot i tyle. I nie iść na kompromisy w stylu "mogło tak być" czy "była wojna, nosili wszystko"...Co do drobnicy z plecaka to;
1 Są to rzeczy bardzo podobne do tych ze zdjęć Jak np. pędzel, szczotka do zębów czy maszynka.
2.Kopiujemy maksymalnie wiernie np. racje C.
3.Ebay. (puder do stóp, olej do broni, także jak wspomniał DOC rzeczy osobiste itd)
Co nosimy? To co oni nosili czyli amunicję, wodę i żarcie....i skarpety na zmianę.  |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sro Kwi 25, 2007 8:31 am |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Kwi 25, 2007 9:15 am |
|
|
Bieletsky |
st. szeregowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
No właśnie już mam wybrane figury przy jednej i drugiej dokonuje prace wykończeniowe "diabeł tkwi w szczegółach". Pierwsza: Kapral 101 Abn - 1969 i druga figura 1st bde LRRP ,101st Abn w latach 1966-1967.
Dzięki za dotychczasowe porady. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Kwi 25, 2007 10:45 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
A ten kapral, to tak z byle jakiej brygady czy batalionu 101st ABN?  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Kwi 26, 2007 12:18 am |
|
|
Walkie |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Z ust mi to wyjąłeś.
W obrębie samych kompanii mogą czasem występować małe różnice, uwarunkowane chęcią wyróżnienia się, stylem bądź rozkazem dowódcy.... |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Kwi 26, 2007 9:08 am |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Dokładnie Jacku Możemy powiedzieć, że my z własnego doświadczenia wiemy, jak ogrmona przepaść i różnica w wyglądzie jest nawet między kompaniami w tej samej brygadzie  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Kwi 26, 2007 2:33 pm |
|
|
Bieletsky |
st. szeregowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Jeżeli chodzi o figure kaprala to jeszcze nie wybrałem żadnej konkretnej kompani/batalionu itd. Ale chyba zbliża sie czas na deklaracje. Jeżeli chodzi o mnie to jestem elastyczny hehehehe... |
|
|
|
|