Granatnik M79 |
Wysłany:
Pon Paź 01, 2007 2:52 pm |
|
|
saperski |
plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Pytania bardziej do Nam'owców
Macie Panowie i Panie jakieś wiadomości co do zastosowania w M79 amunicji "śrutowej"?
Wyczytałem jakiś czas temu że amerykanie stosowali takowy nabój do swoich M79 w latach 60-tych by w ten sposób zniwelować brak możliwości obrony bezpośredniej, i by obsługujący nie musiał taszczyć dodatkowej broni.
Wyczytałem także ze taki "granatnikowy" posiadał do obrony pistolet lub druga broń długą nim wprowadzono amunicję śrutowa do M79
Moje drugie pytanie to czy macie informacje jak dodatkowo (powiedzmy etatowo) był uzbrojony żołnierz z granatnikiem M79??
Za wszelkie informację dziękuje
pzdr |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sob Sty 19, 2008 11:55 am |
|
|
tracker |
mł. chorąży |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Po długim szukani udało mi sie znaleźć jedynie informację, że owszem w Namie stosowano od 1967 roku taki nabój. Był on przeróbką - lub może raczej wykorzystaniem standartowego naboju śrutowego ( na 4 lub 21 kulek) od strzelby kaliber 12, które z resztą tęz yły w Namie używane.
A co do broni etatowej, to oprócz garanatnika grenadier miał jeszcze pistolet Colt M1911. Ponieważ sam M-79 był raczej bronią "długą", to posiadanie jeszcze karabinu raczej nie wchodziło w gre. Stąd wziął się zapewne pomysł na "podłączenie " 40 mm granatnika do karabinu M-16, co przyjęło formę najpierw XM-148, a potem M-203, stosowanego do dzisiaj |
|
_________________ Cry HAVOC !!! and let slip the DOGS of WAR |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sob Sty 19, 2008 6:34 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Od jednego z weteranów, który przez pewien czas nosił M79 "Thumper", wiemy, że nie nosił on Colta, bo jak sam mówił, wolał zabrać więcej amunicji do granatnika. A od swojej obrony miał kolegów z m16. Jednak jest to tylko info, które odnosi się do konkretnej osoby i jednostki, nie można tego przyjmować jako ogólnik do wszystkich grenadierów. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Sty 20, 2008 3:08 pm |
|
|
tracker |
mł. chorąży |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Kolega pytał sie o uzbrojenie "etatowe" więc podałem Colta, a jak było w rzeczywistości i le kombinacji, to sam Adasiu wiesz najlepiej...  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Sty 20, 2008 3:47 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Nie no jasne, etatowo to był Colt, a ja tylko dla ciekawości podałem nasz przykład  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Sty 21, 2008 11:12 am |
|
|
wardog |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Panowie ,nie zapominajmy o browningach !! |
|
_________________ judge COLT & seven jurors |
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Sty 21, 2008 12:31 pm |
|
|
Michał |
kapitan |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
a i TT-ki nosili lub kto co znalazł lub zabrał jeńcom  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Sty 21, 2008 12:51 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
A czemu zapomnieliście o polskich P-64, które exportowaliśmy tam w ogromnych ilościach  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Sty 22, 2008 8:46 am |
|
|
wardog |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
no taaaaak ,ale mnie chodziło generalnie o to iż 9mm browning wyglądał identycznie jak regulaminowa 45tka ,a miał ten mały plusik ,miast 7miu,posiadał 14 "możliwości" i za to był lubiany, bardzo nawet  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Sty 22, 2008 11:42 am |
|
|
królik |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Nie do odróżnienia... |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Sty 22, 2008 12:21 pm |
|
|
wardog |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
dzięki Łabbit
a jak wiadomo ponad dwa milimetry różnicy nie robiły zbyt dużej różnicy dla trafionego ,a dla strzelającego robiły wielką heheheh
a regulaminowy wyglad bez zastrzeżeń
więc czemu nie nosić takiego ,nie  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Sty 22, 2008 6:08 pm |
|
|
tracker |
mł. chorąży |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Jak się tak Panowie rozpisujecie o Browningach, TT-kach i innych 'cuach" to może ktoś pokaże fotkę "regularnego" grenadiera ze zwykłej piechoty z takim "produktem", bo ja jsakoś do tej pory nie trafiłem. Z chęcia zobaczę, bo ja jak ten Tomasz, jak nie zobaczę, to nie uwierzę.....  |
|
|
|
|