|
|
 |
|
Wysłany:
Sob Gru 13, 2008 11:35 pm |
|
|
nietoperz |
Site Admin |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
po przejrzeniu materialow prasowych musze obiektywnie przyznac, ze inscenizacja wypadła bardzo dobrze. i żeby oddać uczciwość muszę stwierdzić ( to oczywiście moje zdanie) wypadło to lepiej niż rok temu, i mimo wszystko ukon w strone Michała, bo dzieki jego również staraniom jednak w tym roku nagle ktoś zrozumiał, ze tą impreze robią jednak rekonstruktorzy a nie tylko oszolomy z wiadonej fundacyjki, a i musze przyznac, ze chyba w rzeczonej ktos wreszcie poszedlpo rozum do glowy i zrozumial, ze bez rekonstruktorow to moglby sobie pogwizdac.
tyle...
pomijam udział BTR-a40 któy był ewidentnym zgrzytem...
nie wiem jak to wyglądało od strony logistyczno organizacyjnej i mnie to nie interesuje - napewno zupa była za słona, albo ktos byl mniej lub bardziej koszerny o tym nie mowie - mowie o tym co widziałem oczami i o tym co pokazało się w mediach |
|
_________________ Nietoperz
|----------------------------------|
uhhh ale ciężko pchać ten czołg --------->
|----------------------------------| |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Nie Gru 14, 2008 12:46 am |
|
|
Foka |
plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Co do samej inscenizacji nie wiem, bo niewiele widziałem. Natomiast "od zaplecza" najgorszy i najmniej udany wyjazd dotychczas
Jeśli mam być szczery to przede wszystkim brakowało tam dowodzenia Nietoperza, który trzymałby LWP za ryj. |
|
_________________ Brońmy pokoju do ostatniego naboju. |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Nie Gru 14, 2008 9:15 am |
|
|
Steiner |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Dzień pierwszy:
Przez cały dzień pilnowaliśmy Skota i koksownika. Obiór społeczny bardzo pozytywny. Raz czy dwa trafił się jakiś świr, co groził palcem i wyzywał od głupoli.
Ludzie bardzo chętnie przystawali, zamieniali kilka zdań, dzielili się wspomnieniami.
Jako, że dla naszej władzy nie ma rzeczy niemożliwych, na naszej instalacji był prawdziwy śnieg! Z pobliskiego lodowiska co jakiś czas przynosiliśmy bryły śniegu. okazało się, że dla dzieci większa atrakcją nie był Skot tylko właśnie tenże śnieg.
Sama inscenizacja przebiegła bardzo sprawnie. To jest zupełnie inny wymiar, niż to, co oglądamy na imprezach z I poł XX w. Nie było pirotechnicznych eksplozji, długich serii z broni maszynowej. kilka świec dymnych dopełniło całości ( może o jedna za dużo). Umiejscowienie widowiska na tyłach budynku spowodowało, że dym stał w miejscu i niewiele było widać.
Nagromadzenie tylu pojazdów robiło niesamowite wrażenie.
Może trochę niefortunnie wybrano miejsce. Parking na tyłach budynku spowodował, że widzów była skromna ilość. A może też z powodu, że to był piątek, godz. 17.30, czyli większość ludzi stała w korkach wracając z pracy.
Trochę za mało wykorzystano kolegów z WP. W zasadzie ich rola ograniczała się do pilnowania koksownika. Można było zaaranżować jakiś pieszy patrol czy coś w tym stylu.
Dzień drugi:
Wszystko wyglądało podobnie. Namiastką "zimy stulecia" był lodowaty wiatr hulający na Placu Zamkowym.
Wg. mnie piątkowa inscenizacja była chyba lepsza. Udział członków GRH w szeregach opozycji powodował, że demonstranci byli bardzo wiarygodni. W sobotę już było trochę gorzej. Za dużo przypadkowych ludzi.
Rozległość Placu Zamkowego spowodowała, że punkt ciężkości inscenizacji przesunął się w jego koniec, a to spowodowało, że szczegóły widowiska widzieli tyko najbliżej stojący.
Brakowało komentarza na bieżąco. Były momenty spowolnienia akcji, czy wręcz jej zatrzymania i wtedy był potrzebny narrator, który by te luki wypełnił komentarzem.
Ewidentnie bohaterem nr 1 była grupa ZOMO, tak pod względem liczebnościowym, jak i sprzętowym. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Nie Gru 14, 2008 9:24 am |
|
|
nietoperz |
Site Admin |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Steiner napisał: | Brakowało komentarza na bieżąco. Były momenty spowolnienia akcji, czy wręcz jej zatrzymania i wtedy był potrzebny narrator, który by te luki wypełnił komentarzem.
|
Andrzej jak wiesz ja o lektorze gadam z uporem maniaka od kilku już lat - i to nie tylko przy okazji tej imprezy, ale jakoś nie dociera... a przynajmniej nie docierało, bo jak znam Michała to za rok już będzie - mozemy się załorzyć .... |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Nie Gru 14, 2008 9:31 am |
|
|
Steiner |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
W piątek narrator był, ten sam co w Modlinie-Berlinie.
W sobotę, gdy wspomniałem o tym jakiejś panience z plakietką "Organizator", że narrator by się przydał, odpowiedziała, że:
-może za rok pomyślą o tym...
P.S.
Co do BTR-a, to zgłosiliśmy z Bogdanem gotowość usunięcia go w każdej chwili. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Gru 14, 2008 3:32 pm |
|
|
Michał |
kapitan |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Steiner napisał: | Co do BTR-a, to zgłosiliśmy z Bogdanem gotowość usunięcia go w każdej chwili. |
i tak było zrobić bo pasowal tam jak psu w d..e..jeszcze z tym goriunowem na dachu.. brakowało jeszcze haubicy lub możdzierza... jak mawiał Lenin: lepiej mniej ale lepiej... |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Gru 14, 2008 3:45 pm |
|
|
Steiner |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ostatecznie zdjęliśmy z BTR-a Goriunowa, a samym pojazdem, zgodnie z rozkazem, zasłoniliśmy jakiś pedalski plakat reklamujący cośtam. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Gru 14, 2008 9:08 pm |
|
|
Foka |
plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
_________________ Brońmy pokoju do ostatniego naboju. |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pon Gru 15, 2008 2:54 pm |
|
|
Chris |
sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Moje foty:
http://picasaweb.google.pl/matysiak80/StanWojenny2008#
Gdyby komuś przyszło do głowy je skopiować i gdzieś publikować to niech chociaż podpisze moim nazwiskiem.
Gdyby ktoś bardzo potrzebował odbitki to proszę o kontakt PW, nie mam większych wersji bo to skan z negatywu. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Gru 15, 2008 3:03 pm |
|
|
Michał |
kapitan |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Krzysztof...pełen szacun za super zdjecia! |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Gru 15, 2008 7:12 pm |
|
|
kaczyński |
pułkownik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
_________________ Группа крови - на рукаве... |
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Gru 15, 2008 7:25 pm |
|
|
nietoperz |
Site Admin |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Gru 16, 2008 2:57 pm |
|
|
Michał MG42 |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Cieszę się że ogólnie impreza wypadła dobrze.
Niestety sobotnia inscenizacja była rzeczywiście słabsza od piątkowej, którą niewiele osób widziało. Bemowska impreza miała ciekawszy scenariusz i była lepiej zorganizowana, włącznie z udziałem lektora.
Wynikło to z tego, że od początku do końca organizowaliśmy ją sami i mieliśmy sporo czasu, a sobotnią organizowała fundacja, my tylko zrobiliśmy samą zadymę.
Ponieważ tak jak pisałem wcześniej, o tym że mam im zrobić inscenizację dowiedziałem się dwa tygodnie przed imprezą, nie mieliśmy czasu na większe przygotowania. Wykorzystaliśmy zmodyfikowany scenariusz sprzed dwóch lat, którego wtedy nie udało się zrealizować.
Niestety strona opozycyjna była kompletnie nieprzygotowana, zabrakło ludzi z GRH, ci co byli to w większości kompletni amatorzy.
Co do BTR40 to nie jest tak kompletnie od czapki. W grudniu 1981 na ulice wyjechało wszystko co miało koła i gąsienice, wiem że na stanie ZOMO były BTR152 i BTR40. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Gru 16, 2008 3:17 pm |
|
|
Michał |
kapitan |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Michał MG42 napisał: | Co do BTR40 to nie jest tak kompletnie od czapki. W grudniu 1981 na ulice wyjechało wszystko co miało koła i gąsienice, wiem że na stanie ZOMO były BTR152 i BTR40. |
Misiek, Misiek, tak samo jak ppsy które milicja dostala i sa zdjecia z patroli jak LWP ma kałachy a milicjanci ppsy .ale to było moze się umówić z właścicielem BTR-a ze się napis milicja przyczepi... ale to wtedy chyba powini panowe za MO byc przeprani za nie za LWP ze o goriunowie nie wspomnę... powiecie ze to czepienia się detali..moze, ale nie sadze zebyś się zgodzil zeby jakiś zomowiec wystąpił w kasku wz. 83 co? masz racje BTR152 były w MO z metalowymi dachami jeśli co
mi się nasuwa tylko jedno spostrzezenie ze są osoby w swiecie rekonstruktorskim które nie ważne w czym, nie ważne jak (czytaj lepiej lub gorzej) wszędzie chcą wystąpić, wszędzie się pokazać i wszędzie zaistnieć...
Za rok pewnie zajdą się tacy którzy i wikingow robią, husarie, wojska napoleońskie, krzyżaków raz w roku, legiony rzymskie, LWP 1943-1945, AK, SS, Wehrmaht, MO, LWP po 1945, armia radziecka z nami od dziecka, us army w namie, panamie, w iraku i Bog wie gdzie jeszcze... może armia turecka albo kubańska w angoli... wszystko na co jest moda i zapotrzebowanie na prawde czasu, prawde ekranu... ale to każdego indywidualna sprawa... |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Gru 16, 2008 3:58 pm |
|
|
Michał MG42 |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Goriunow został zdjęty i nie było problemu.
A jakby się tak bardzo przyczepić to po waszej stronie też nie wszystko było do końca koszerne. WSW powinno mieć hełmy patrolowe wz.64, pan major powinien mieć buty saperki, a nie opinacze, do tego skórzany mapnik, że nie wspomnę o koszuli z krawatem. Podoficerowie od plutonowego w górę, jako żołnierze zawodowi, powinni mieć również saperki, oficerskie pasy, oficerskie szaliki oraz tak samo jak major koszule z krawatami( wg regulaminu mundurowego obowiązującego w latach 1975-1988 ). Te warunki spełnił z tego co pamiętam jedynie sierżant wojsk pancernych
Tak samo czepianie się kolegi który stał na posterunku po ratuszem za to, że miał walonki i czapkę zimową uważam za bardzo nie w porządku. Realia Stanu Wojennego dalekie były od przepisów mundurowych. Mam wrzucić zdjęcia tak umundurowanych żołnierzy w 1981 roku ?
A tak poza tym kwestia dopuszczenia danej osoby lub sprzętu, leży po stronie organizatora a nie uczestników, więc na przyszłość proszę ewentualne uwagi zachować dla siebie, lub zgłaszać bezpośrednio do organizatora a nie robić publicznych samosądów. |
|
|
|
|