Plusy i minusy Bateri Patriot w Polsce |
Wysłany:
Pią Gru 11, 2009 6:17 pm |
|
|
domaradzki1988 |
st. szeregowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Proszę się wypowiedzieć na ten temat jeśli ktoś posiada jakaś wiedzę na ten temat  |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pią Gru 11, 2009 6:26 pm |
|
|
pinio1994 |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Amerykańska baza na naszym terenie da nam tyle, że będziemy musieli popierać politykę zagraniczną USA itp. Zawsze w jakimkolwiek sporze na linii USA-Rosja będziemy musieli opowiadać się po stronie USA. Stany Zjednoczone to kraj z wyraźnymi imperialistycznymi zapędami. USA (podobnie jak Rosja) ciągle dąży do tego aby podporządkować sobie inne kraje i dlatego między innymi utrzymują liczne bazy wojskowe na całym globie. Kolejnym bardzo silnym argumentem przeciw bazie jest fakt, że taka baza nie powstanie na kilka lat, lecz będzie tutaj zapewne przez dziesięciolecia! Kto potrafi przewidzieć jakie będziemy mieli stosunki z USA np. za 50-lat? Jeśli się kogoś wpuści do kraju to później wyprosić go raczej ciężko. Ktoś kiedyś wpuścił Krzyżaków do Polski i jak wiadomo to się dla nas skończyło niedobrze. Z amerykanami nie będzie inaczej, tym bardziej, że baza ma być eksterytorialna i fakt jej istnienia poważnie narusza interesy rosyjskie. Prędzej czy później Rosjanie wymyślą jakąś broń w odpowiedzi na amerykańską tarczę antyrakietową, to tylko kwestia czasu. Zapewne pierwszym krokiem strony rosyjskiej w odpowiedzi na amerykańską tarczę będzie umieszczenie głowic nuklearnych w okolicach Kaliningradu. Co do różnego rodzaju offsetów, datków w sprzęcie itp. to raczej korzyści są krótkoterminowe. Za 10-20lat technologia stanie się przestarzała, sprzęt wyląduje na złomowisku a baza będzie nadal. Musimy pamiętać również, że ta tarcza nie jest budowana po to aby bronić nas Polaków! Tarcza jest budowana z myślą o obronie Stanów Zjednoczonych. Polskie władze nie będą miały wstępu na teren bazy, więc amerykanie w zasadzie mogą sobie przywiezc nawet jakąś "atomówke", nikt im nic nie udowodni... - a ja powiem, że amerykanie nie przepuszczą okazji do umieszczenia broni atomowej tak blisko Rosji, więc na pewno broń atomowa znajdzie się na terenie bazy. USA ma swoje bazy w Niemczech. Owszem ma, jednak zapewne gdyby nie sytuacja polityczna po II WŚ i okupacja Niemiec, Niemcy nigdy by się nie zgodzili na istnienie takich baz. Zobaczymy do jakich wniosków dojdzie Rząd RP, jednak z tego co zaobserwowałem po wypowiedzi szefa MON R.Sikorskiego, która została udzielona w TVN24, decyzję rządu w sprawie tarczy będzie musiał zatwierdzić sejm. Daje to pewne pole manewru, przecież sejm "nie musi" zgodzić się z rządem. Oczywiście można zrobić jeszcze referendum itp. Obecnie znajdujemy się pod bardzo silną presją, bo odmówić tak ważnemu sojusznikowi jest niezwykle ciężko. Zobaczymy jak tą trudną partię szachów rozegra Polska. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pią Gru 11, 2009 7:30 pm |
|
|
stasiek |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
pinio fajnie napisałes też jestem tego zdania że nic nam jako Polakom z tego nie przyjdzie jak beda obce bazy na terenie RP ale jet też małe ale otóż szefem MON jest B.Klich natomiast R.Sikorski jest byłym szefem ministerstwa obecnie jest szefem ministerstwa spraw zagranicznych |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sob Gru 12, 2009 7:37 pm |
|
|
pinio1994 |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
oczywiście że już nie jest ale gdy wypowiadał się w TV to wtedy był  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Gru 13, 2009 6:02 pm |
|
|
stasiek |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
to trzeba było napisać były szef MON i jest wtedy jasność |
|
|
|
|
patriot w polsce |
Wysłany:
Sro Gru 16, 2009 3:34 pm |
|
|
siódmySymbol |
szeregowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Czesc, jeśli chcemy żeby nasz kraj kiedykolwiek odwiedził prezydent Stanów Zjednoczonych mósimy miec baterie rakiet patriot. Ochrona prezydenta to też ochrona przed atakiem rakietowym, bo w ten sposób też mozna zaatakowa prezydenta. |
|
_________________ siódmySymbol |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sro Gru 16, 2009 7:08 pm |
|
|
Chris |
sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
stasiek napisał: | to trzeba było napisać były szef MON i jest wtedy jasność |
Przecież to nie jego słowa więc nie miej do niego pretensji. To wypowiedź z forum IVRP.pl napisana w 2007 roku przez użytkownika Wichura. pinio skopiował ją bezczelnie w całości nie ujmując w cudzysłów i nie podając źródła.
Oto cały wątek wraz z ukradzioną wypowiedzią: http://www.ivrp.pl/viewtopic.php?t=1987&sid=f9868be3629fa59286ecd8014aa2a784
Jeszcze raz proszę administrację forrum o ban dla użytkownika pinio, który nie raz dawał już popis swojej "ynteligencji". |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Gru 16, 2009 9:21 pm |
|
|
Nervous |
mł. chrązy sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Wiedziałem, wiedziałem że ta odpowiedź o Mosinie to też lipa
BRAWO CHRIS'U |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Gru 16, 2009 9:53 pm |
|
|
pinio1994 |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
o mosinie to sam szukałem i musiałem się trochę naczytać
a co do tego powyżej to skopiowałem , kolega chciał odpowiedzi to ją dostał
a co do bana to jeżeli wam nie przeszkadza administrator może to konto już skasować , bo co niektóre osoby mam już dosyć więc żegnam.
dziękuje użytkownikom nietoperz i wojak szwejk bo jako jedyni zasłużyli na mój szacunek do nich. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Gru 16, 2009 10:13 pm |
|
|
Nervous |
mł. chrązy sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Chris znów ciebie wypunktował, znikaj w smrodzie jak "Kan Snajper" |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Gru 17, 2009 9:26 am |
|
|
Chris |
sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
pinio1994 napisał: | o mosinie to sam szukałem i musiałem się trochę naczytać
a co do tego powyżej to skopiowałem , kolega chciał odpowiedzi to ją dostał |
Jeśli cytujesz czyjeś wypowiedzi słowo w słowo to dobre wychowanie nakazuje podać źródło takiego cytatu. Ty przywłaszczasz czyjeś słowa jako własne nie podając autora (czy to wikipedia, czy to inne forum) więc jesteś zwykłym złodziejem bo to poprostu łamanie prawa autorskiego. Myślisz że jak coś jest w internecie to można to brać? Nie. Niestety dla Ciebie tak nie jest.
Pomyśl przez chwilę nad tym, chociaż nie wydaje mi się, że jakiekolwiek wnioski wyciągniesz. |
|
|
|
|