|
 |
|
 |
Garść pytań do znawców |
Wysłany:
Sro Sty 04, 2012 8:48 pm |
|
|
belfer |
st. kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Z reguły wszystkie wątpliwości staram się sam rozwiązywać sam poprzez wertowanie publikacji itp. Aczkolwiek w niektórych przypadkach nie docieram do pewnych info. Do rzeczy:
1) Granat dymny M18
mam przed sobą np. cztery "Poligony" z artykułami Piotra o 101 DPD, w I,III i IV widać je dobrze, fajnie, aczkolwiek różnią się wyglądem. np. jeden M18 z kolekcji P.Gruszki ma węższy pasek na froncie.
Jak czytać kontrakt na tego typu granatach, skąd te różnice wynikają?
Michał, na ostatnim Podrzeczu oglądałeś tą moją replikę:
http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=1491
twierdziłeś, że "podejdze" ale trzeba zamalować kolor dekli.( tak to przynajmniej zrozumiałem)
(wycinek pochodzi z G.Rottman- "The US Army in the Vietnam War 1965-73", str 62)
co prawda front granatu wygląda trochę inaczej, ale wydaje mi się, że dekle są w kolorze dymu.(góra i dół)
2) C- racje
czy marki papierosów były wrzucane losowo do pakietu akcesoryjnego? czy jednak jest jakiś sposób an odgadnięcie co jest w środku? poza rozrywaniem
Będę wdzieczny za jakąś podpowiedź lub odnośnik do publikacji lub www.
pzdr
Krzychu |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sro Sty 11, 2012 6:04 pm |
|
|
Nervous |
mł. chrązy sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Odpowiadam na pytanie 2.
Jest to po prostu loteria, z tym że zawsze wygrywasz.
Nigdy nie wiadomo jaka marka papierosów jest w środku.
Mi się ciągle trafiają Pall Mall/Salem/Winston, Sajgon to samo powie o Marlboro.
Co do pytania numer 1, to raczej tylko góra jest kolorowa, ale to muszą potwierdzić znawcy. Co do kontraktów to raczej nie warto w tym przypadku zawracać sobie nimi głowy, ale na przykład PB w PB-11E404-003 oznacza nazwę producenta Pine Bluff Arsenal, jest tam tez pewnie i kolor tak jak w mundurach rozmiar, takie tam * to słowo nie występuje w słowniku*ły. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Czw Sty 12, 2012 10:09 am |
|
|
Michał |
kapitan |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
ja mam swoje przemoalowane gruntownie, boki i dekiel bo poza kształte,m, ale i tu moznaby się do zapalnika doczepić, to nic sie nie zgadza. ale jako baza do malowania jest super. To też pewnie potwierdzi Sajgon bo w Golfie malowali to, ale i Piter S. maluje dymy na dobre kolory. zabiorę jak mi przypomnisz na bazar TM do dymów.
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Sty 12, 2012 10:20 am |
|
|
Nervous |
mł. chrązy sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Sty 12, 2012 10:58 am |
|
|
Michał |
kapitan |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Sty 12, 2012 11:24 am |
|
|
belfer |
st. kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Sty 12, 2012 11:29 am |
|
|
Nervous |
mł. chrązy sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Warto poszukać stron gości co zajmują się fajkami, tam będzie kompedium wiedzy na ten temat.
Wydaje mi się też że są wersje cywilne i wojskowe banderoli. |
|
|
|
|