|
 |
|
 |
Gostyńskie ogórki |
Wysłany:
Czw Sie 02, 2012 12:36 pm |
|
|
ziolek44 |
plutonowy |

 |
|
Dołączył: 08 Sie 2005 |
Posty: 55 |
Skąd: Szczecin |
|
|
 |
 |
 |
|
Gostyńskie ogórKI curry
- 2,5 kg ogórków
- 4 cebule
- liście selera
- 3/4 l octu 5% ( 2 szklanki)
- 3/4 kg ( 3 szklanki )cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1l wody
- 3 łyzeczki przyprawy curry
- 3 łyżeczki gorczycy białej
Ogórki obrać pokroić w grube plastry .
Wkładać w słoiki i w połowie słoika połozyć plastry cebuli i liście selera
i dalej ogórki.
Zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki .
Pasteryzować 5 minut od zagotowania .
Ogórki na ostro
- 2,5 kg ogórków
- 1 1/2 główki czosnku
- 1 1/2 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
- 1/2 kg cukru
- 2 łyżeczki CHILLI w proszku
- 4 łyżki soli
Ogórki pokroić na 4 części zasypać solą i postawić na 8h.
Wylać wodę , posypać chilli i dodać pokrojony czosnek ( wymieszać)
Zagotować ocet z cukrem i olejem , ostudzić - zalać i odstawić na 12h .
Przełożyć do słoików zakręcić i odstawić NIE GOTOWAĆ !!
ZLOTOWE OGÓRKI KONSERWOWE W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ Borne Sulinowo 2005r !
(zalewa polecana jest w stanie zmęczenia powieczornego - następnego dnia rano)
Na początek obrać ogórki i pokroić w 4 część wzdłuż.
Ułożyć w słoikach i przygotować zalewę z 1 litra wody 1 szklanki octu 30 dkg cukru 2 łyżek soli (listek laurowy odrobinka ziela angielskiego minimalny dodatek czosnku są wskazane - ale tego nie ma w oryginalnym przepisie Źiółka - to modyfikacja znanego z tego , że lubi dobrze zjeść - Nietoperza). Po zagotowaniu zalewy dodać 5 łyżek musztardy serbskiej ( podobno może być i sarepska) bardzo dokładnie wymieszać i ostudzić Chłodną zalewą zalać "zlotowe ogórki"
Podobno po zalaniu należy zakręcić słoiki a następnie wstawić je do garnka z wodą i zapasteryzować
SMASZNEGO |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Czw Sie 02, 2012 7:50 pm |
|
|
Chris |
sierżant |

 |
|
Dołączył: 08 Cze 2006 |
Posty: 118 |
Skąd: Szczecin |
|
|
 |
 |
 |
|
Kto nie zna ogórków ziółka ten nie wie co traci. Chociaż osobiście wolę chałwę z Ukrainy, pyszna.
Powinieneś zostać generalnym kwatermistrzem WP.  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Sie 02, 2012 8:11 pm |
|
|
szymon |
kapitan |

 |
|
Dołączył: 04 Kwi 2007 |
Posty: 2517 |
Skąd: mazowieckie |
|
|
 |
 |
 |
|
Rosjanie za to robią "ogórki w soli" lub "ogórki z soli"
Bierzemy całe mlode ogórki do miski, zasypujemy to wszystko duzą ilościa soli kuchennej, ale tak aby zakryło ogórki ( nie żałowac materiału )
Następnie odstawić na kila godzin i czekać. Jak sie zrobią "kapcie" z ogórków wywalić z miski wypłukać i gotowe.
Jak ktos lubi małosolne to mu zasmakują.
Aha no i oczywiście wiadomo do czego Rosjanie owe ogórki zajadają i do czego nadają się najlepiej!  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Sie 02, 2012 8:58 pm |
|
|
Marusia |
chorąży |

 |
|
Dołączył: 21 Maj 2006 |
Posty: 548 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ech, to ja się w tym roku ogówrków narobie... Podrzucajcie tu więcej przepisów to do wrzesnia z kuchni nie wyjde Meksykańskie już stygną, ciekawa ich jestem bardzo. Za to uwielbiam miodowe ogoreczki z przepisu teściowej, podrzucę na dniach. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Sie 02, 2012 9:46 pm |
|
|
ziolek44 |
plutonowy |

 |
|
Dołączył: 08 Sie 2005 |
Posty: 55 |
Skąd: Szczecin |
|
|
 |
 |
 |
|
spytaj sie Nietoperza to ci powie jak smajują ;] |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
|
|
|
Powered by phpBB Š 2001, 2002 phpBB Group
|