|
|
 |
Woman in Vietnam War |
Wysłany:
Pon Lis 21, 2005 5:12 pm |
|
|
Cassi |
sierżant |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
W zwiąku z licznymi wątpliwościami, z jakimi spotykamy się, dotyczącymi naszej (damskich członkiń Recon29) "zabawy" w rekonstrukcje postaci z tego konfliktu, zakładma ten wątek i proszę o informacje, jakie może ktoś ma na interesujący nas temat. wiem, że moze to mało męski temat, ale każde info byłoby miłe!
Znalazłam na Ebayu (i oczywiście zakupiłam) dwie pozycje na ten temat:
Women in Vietnam by Ron Steinman
In the Combat Zone: Amercan Women in Vietnam by Kathryn Marshall.
Czy ktoś zna te pozycje, spotkał się już z nimi? Mam nadzieję, że po ich lekturze coś nam (kobietkom) się wyjaśni.
Widziałam także parę fotek kobiet w mundurach, nie tylko z sił medycznych, ale także z 5th SFGA - niezrównana "Meggi - our girl". |
|
_________________ Pozdrawiam wszystkich!
Cassi |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pon Lis 21, 2005 5:54 pm |
|
|
Walkie |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Myślę Cassi że w tej kwestii podobnie jak było z tiger stripe powinien coś wiedzieć Jarek....
Mundur polowy pielęgniarki dla Marzeny wydał mi się ikoną i symbolem Womens in Vietnam War dlatego go kupiliśmy. Niestety niewiele wiem na ten temat....
Wątek super! Chętnie się czegoś dowiem i obejrzę książki z ebayu...
Pozdr. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Lis 21, 2005 6:02 pm |
|
|
Bodi_Lodz |
chorąży |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Witam
Temacik bardzo interesujący ale niestety wiem na jego temat malutko...Jedynie w czym mogę pomóc to przesłac ci mailem kilka stron o mundurach kobiecych z książki "U.S. Army Uniforms of the Vietnam War" Shelby Stantona ale nie wiem czy to cos pomoże w tej sprawie????Jezeli tak to daj znac a postaram sie to wysłac jak najszybciej
Pozdrawiam
Marcin |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Lis 21, 2005 7:23 pm |
|
|
SF_Sick_Doc |
sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Szczerze mówiąc poza Lt. Col. Martha Raye nie znam żadnej kobiety z 5th SFG ani żadnej innej jednostki walczącej w Wietnamie. Nie wiem ile ich było, ale napewno nie da się powiedzieć, że kobieta na pierwszej linii to codzienność  |
|
_________________ THE LORD GIVETH AND
THE CAR-15 TAKETH AWAY
GOD CREATED MEN,
COLT MADE THEM EQUAL |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pon Lis 21, 2005 8:08 pm |
|
|
FritzX |
st. sierżant |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Witamy,
możemy wyodrębnić tutaj dwa główne rodzaje mundurów damskich - wyjściowy mundur (galowy) i polowe + ubiory pielęgniarek różnych specjalnosci . Dotego możemy dodać uniformy red cross. Czerwony krzyż był ważną częścią służby medycznej US ARMY. Najważniejsze to zacząć od klasyfikacji, jeśli chodzi o kobiety biorące udział w walkach w Wietnamie, to na 100% nie było. Martha Raye jest wyjątkiem i jest honorowym członkiem US SF . Na początek bardzo dobry jest S.Stanton, gdzie jest sporo informacji na temat umundurowania damskiego. Czasami w internecie lub innych źródłach zdarzają się zdjęcia kobiet w kurtkach TCU lub w różnym wykonaniu kamuflażowym. Dopiero obecnie pojawiły się bardzo dobre opracowania na temat mundurów damskich. Niestety cena ich zaczyna się od 60$. Mam nadzieję, że Paula będzie miała tę książkę jeszcze przed świętami. Wtedy być może wiele kwestii się wyjaśni.
Paula skompletowała sobie kilka albumów na temat kobiet w armii, ale generalnie jest to średni materiał. Prawdę powiedziawszy był to mocno zapomniany temat, ale w naszym odczuciu bardzo ciekawy.
Będziemy wszystkimi ciekawymi informacjami dzielić się.
Pozdrawiamy,
Jarek & Paula |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pon Lis 21, 2005 9:16 pm |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Zgadzam się z moim znakomitym przedmówcą. Jest to troszeczkę pomiajany temat, aczkolwiek wart omówienia między innymi z powodu, że coraz więcej kobiet pojawia się w ruchu Nam.
Jeżeli chodzi o kobiecy mundur codziennego użytku to wykonany był on z cienkiej popeliny w kolorze OG-107. I tu uwaga: mundury damskie w rip-stop nie były stosowane w Namie! Pojawiły się dopiero na przełomie 74 i 75 roku! Koszula (SHIRT, WOMEN`S, COTTON/POPLIN, UTILITY, OG-107) posiadała pagony, dwie kieszenie z przodu z charaktersytycznymi przelotami i jedną kieszonką na ramieniu. Ma kalpkę taką jak 1 i 2 model bluzy TCU. Spodnie (SLACKS, WOMEN`S, COTTON, POPLIN, OG-107) miały dwie kieszenie z przodu i zapnane były guzikami po bokach. Zapięcia te były też formą regulacji w pasie. Nowe spodnie nie były wykańczane; docinała je indywidualnie użytkowiczka. Damskie rzeczy występowały w swoistej cyfrowej rozmiarówce, nie jest to taka jak nam znana Small, Medium itp. Jest to mundur nie tylko dla pielęgniarek, lecz dla całego WAC (Women Army Corps). Jest to chyba najbardziej adekwatny mundur dla dziewczyny, która chce odtwarzać codzienną służbę np. pielęgniarki.
Na dziś tyle mojego teoriowania. Boli mnie kark, chyba mnie przewiało...
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pon Lis 21, 2005 9:19 pm |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Aha. I jeszcze jedno z moich ulubionych zdjęć nurses
no comments  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Lis 21, 2005 9:27 pm |
|
|
Bodi_Lodz |
chorąży |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Mozemy dodać jeszcze ze mundur opisany przez Piotrka powyżej wykonany był z HBT i występował na początku wojny-testowany od 63 roku...Posiadał kieszenie z patkami jak w 1 modelu OG!!!I używany był w zasadzie aż do roku 68...
Pzdr.
Marcin |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Lis 21, 2005 10:00 pm |
|
|
SAT CONG |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Tak jak pisza chlopaki to bardzo ciekawy temat!!
Kiedys z 8 lat temu znalazlem taka koszule NURSES w sklepie z militariami ale co bylo ciekawe w niej ze byla zrobiona z 3 typu TCU rip stop!! Najwyrazniej byla to dobra lokalna robota Niestey czlowiek byl mlody i glupi i niewiedzial co jest dobre ot taka ciekawostka
Piodik swietna FOTA Bardzo mnie urzekla  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Lis 21, 2005 10:58 pm |
|
|
Marzena |
st. szeregowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
G838 napisał: | Aha. I jeszcze jedno z moich ulubionych zdjęć nurses
|
Chyba nie myślisz, że ja mogłabym upaść tak nisko........  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Lis 22, 2005 8:38 am |
|
|
królik |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
A tu jeszcze jedna fotka:
I kolejna, z pola:
I jeszcze jedna:
I trochę OT, ale naprawdę nie mogłem się powstrzymać jak zobaczyłem tę Helgę:
 |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Lis 22, 2005 11:15 am |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Marzena napisał: |
Chyba nie myślisz, że ja mogłabym upaść tak nisko........  |
eee, gdyby Walkie miał M151 to kto wie co by się działo  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Lis 22, 2005 11:20 am |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
a to kolejne z moich ulubionych zdjęć mniami mniami
 |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Lis 22, 2005 11:25 am |
|
|
fraser |
st. chorąży sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
No, no  |
|
_________________ NE DESIT VIRTUS
Adam FRASER Maksymowicz
SRH RAKKASANS
www.rakkasans.pl
 |
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Lis 22, 2005 11:43 am |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Bodi_Lodz napisał: | Mozemy dodać jeszcze ze mundur opisany przez Piotrka powyżej wykonany był z HBT i występował na początku wojny-testowany od 63 roku...Posiadał kieszenie z patkami jak w 1 modelu OG!!!I używany był w zasadzie aż do roku 68...
Pzdr.
Marcin |
Dokładnie, wczesne "women`s utility uniforms" były wykonane z materiału HBT. Pierwsze testy mundurów z popeliny przeprowadzano od 1964 roku, i weszły one do użycia w 1966 (spodnie w mojej kolekcji mają kontrakt z 1967). Mundury z HBT były w użyciu nawet do 1969, kiedy to ostatecznie je wycofano. |
|
|
|
|