|
Wysłany:
Sob Sty 07, 2006 7:00 pm |
|
|
izi |
kapral |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
królik napisał: |
Pytanie: co to za naszywka?
Jaka jednostka?
 |
Po kolorach, to jakaś kawaleria, ale co to jest dokładnie, to może niech się ktoś bardziej obeznany z tematem wypowie. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sob Sty 07, 2006 7:01 pm |
|
|
Bodi_Lodz |
chorąży |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Witam
Moja opinia dotycząca naszywek lokalnych...Drogi do poznania ich są moim zdaniem dwie:
1.Ogładanie zdjęc naszywek w ksiązkach i czytanie o nich jak najwiecej...Do tego dochodzą rozmowy z osobami które się tym zajmują!!!Ale to tylko połowiczne wyjście
2.Mieszkanie w Stanach i jeżdzenie po giełdach wystawach i kupowanie ich od weteranów za DUŻE pieniądze!!!Niestety kupowanie 15-20 sztuk naszywek rocznie(nie do końca pewnych) nie pozwoli nikomu w tym kraju nabyć potrzebnej wiedzy do rozpoznawania ich!!!To moja prywatna opinia i wiem ze wiele osób poczuje się urazonych ale za znawcę uważam tylko Jarka ponieważ robi to tyle lat i miał oraz ma w swoich zbiorach dużo cennych okazów!!!Tych których pominołem przepraszam ale...Reszty mogę nie znać wiec ich tez nie wymieniłem!!!
Potrzeba lat, duzo ksiązek, opracowań Asmic i tym podobnych organizacji i najwazniejsze oglądać na zywo setki jezeli nie tysiące naszywek zeby wyrobić sobie na ich temat jakieś zdanie...Internetowe oglądanie nie robi z nikogo znawce-choc moze się za takiego uważać jezeli to podniesie jego ego...
Oczywiście uważam tez naszywki Królika za niezłe-one tez pochodzą ze starych nie zebayowanych czasów
Pozdrawiam
Marcin |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sob Sty 07, 2006 8:56 pm |
|
|
FritzX |
st. sierżant |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Poruszyłes Marcin ciekawą sprawę, ASMIC. Dawno temu sam się tam zapisałem i generalnie byłem zadowolony. Polecam wszystkim kontakt z nimi. Roczne czlonkowstwo kosztuje tylko 30$. W ciągu roku dostaje sie 4 nr. TRADING POST, W TYCH MAGAZYNACH JEST KOPALNIA WIEDZY, oraz sprzedam, kupię, wymienię!!!! A najwazniejsze, dostaje sie również liste wszystkich stowarzyszonych z całego świata. Wielu z Was ma piekne kolekcje ( o wiele lepsze jak moja ) jest się czym pochwalić nie tylko w Polsce. Moim zdaniem powinniscie spróbowac w ASMIC-u. Kiedyś nie było internetu więc trzeba było szukac innych dojść. Przećwiczyłem wszystkie.
Pozdrawiam
Jarek |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sob Sty 07, 2006 9:27 pm |
|
|
FritzX |
st. sierżant |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
izi napisał: | królik napisał: |
Pytanie: co to za naszywka?
Jaka jednostka?
 |
Po kolorach, to jakaś kawaleria, ale co to jest dokładnie, to może niech się ktoś bardziej obeznany z tematem wypowie. |
Nie daj sie Krolikowi oszukac To jest naszywka jednostki w ktorej sam służył Sam mi zreszta o tym powiedział Nic się ten Królik nie zmienił.
Mam jeszcze informację dla Krolika. Znalazłem Michał zdjęcie z naszej wystawy na WAT-cie, Krolik był jeszcze w tym czasie podchorążym. piekne czasy. To była pierwsza w Polsce wystawa i spotkanie militarne.
Pozdrawiam
Jarek
 |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Sty 08, 2006 1:32 am |
|
|
izi |
kapral |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Nie dałem mu się oszukać
Akurat naszywke 16 PDZ znałem  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Sty 09, 2006 8:40 am |
|
|
królik |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ech, ależ to były czasy... Chyba 1994 rok, sądząc po moim stopniu.
Od lewej:
Fritz X, Krzysiek W., Królik, Darek Madrak.
Izi, to naszywka 16 batalionu 16PDZ.
Ale CIĘTA!
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pon Sty 09, 2006 9:44 am |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
jerry_k napisał: |
własnie jesli chodzi o naszywki lokalne i nie tylko to czasami jedyna opcja jest wiarygodne zródło : dobry dealer. Ja bym sie bałzakupic jaka kolwiek naszywke na Ebay chocby nie wiem jakie było zdjecie. Chyba lepiej zapłacic troche wiecej ale miec wieksza pewnośc ( o czym pisał juz Jarek chyba wyzej) nie ma to jak super naszywki 100% orginalne kupione na ebay z Vn ( zamieszczam idealne foto takiej naszywki , naszczescie nie mojej prosto, z Vn:)
Pozdrawiam Jerry K. |
Piękne słowa...
Tylko dlaczego zadałeś sobie tyle trudu żeby zamazywać mój adres na tej kopercie? Chyba głównie o to Ci chodziło. Po czym wnosisz że ta naszywka jest oryginalna? Chyba nie sądzisz że jestem tak naiwny że skoro dałem za nią 12.58$ to uważam ją za oryginalną? Czy tak kiedykolwiek twierdziłem? To może przypomnieć Ci mojego maila z 30.03.04? Naszywka to została zakupiona jako "ładna kopia" na obszycie ERDLa, sprzedający był z USA i tam została wysłana zapłata. Zaskoczeniem dla mnie było że otrzymałem ją z Wietnamu. Więc czemu wprowadzasz tu forumowiczów w błąd?
Ta naszywka jest tak samo "dobra" jak pewne bransoletki Montagnard "od weterana" (za które niektórzy płacą po 120 czy 140 baksów). Tylko że w tym przypadku jest szansa że ta naszywka została wyprodukowana w Wietnamie, a nie jak owe bransoletki, w Illinois. No chyba że ktoś będzie wierzył w ich "oryginalność" i podniesie to jego ego.
Sin loi, my boy!
Czarna Dzuro - znałeś historię tej ładnej kopii, więc czemu powielasz te bzdury? |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pon Sty 09, 2006 10:42 am |
|
|
FritzX |
st. sierżant |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Piotrze,
nie ma powodu się unosić. Nie znałem historii tej naszywki. byłem przekonany, że Jurek wyszperał to zdjęcie w necie. Jak już wcześniej pisałem, dobre kopie są idealne do obszywania mundurów na rekonstrukcję. A skoro już się pojawiłeś to proszę Cię o fotki kilku chociaż Twoich łuczków, to są naprawdę super naszywki.
Pozdrawiam serdecznie
Czarna Dziura lub ........ |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pon Sty 09, 2006 12:30 pm |
|
|
jerry_k |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Nie rozumiem o co Ci chodzi. Podałem idelany przyklad na kopie naszywki pochodzacej z Vietnamu , Pewnie jej sprzedawca twierdził ze to orginał. I nie istotne jest dla mnie czyja to jest naszywka i kto ja kupił (bo nie o to tu chodzi ) tylko sama naszywka i miesjce pochodzenia... wiec nie wiem po co sie czepiasz i unosisz...............
a co do mojich zakupów na ebay to ta branzoletka moze byc nawet z Faludży.
Pozdrawiam Jerry K.
ps. równie dobrze mogłem zamiescic dla przykładu link do jakies naszywki z Ebay z Vn gdzie było napisane 100% orginal i na jedno by wyszło!!!! |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Sty 26, 2006 8:27 pm |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Czy ktoś spotkał się z kolorową naszywką 18th Military Police Brigade w wersji "cut edge" (ale nie produkcją żadnych "Ann Palmer")? |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Sty 29, 2006 2:58 am |
|
|
ssgt.Frantz |
sierżant |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
A czy ktoś może spotkał się z nazywką 101 Dywizji Piechoty? Wierzę że to oryginał
 |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Sty 30, 2006 3:29 pm |
|
|
Michał |
kapitan |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
ssgt.Frantz napisał: | A czy ktoś może spotkał się z nazywką 101 Dywizji Piechoty? Wierzę że to oryginał
 |
Cóś jakby japońska??? |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Sty 30, 2006 4:38 pm |
|
|
Piotr S |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Czołem.
Czy o tym, że jest to 101 świadczy tylko kształt głowy orła, czy masz jeszcze jakieś informacje. Zapozyczanie gotowych elementów do symboli jednostek jest w sumie dosyć powszechne.. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Sty 30, 2006 5:33 pm |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Piotr S napisał: | Czołem.
Czy o tym, że jest to 101 świadczy tylko kształt głowy orła, czy masz jeszcze jakieś informacje. Zapozyczanie gotowych elementów do symboli jednostek jest w sumie dosyć powszechne.. |
O tym że jest to 101 Dywizja Piechoty świadczy cała naszywka. Co to za dorabianie ideologii z jakimiś zapożyczeniami elementów? |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Sty 30, 2006 8:03 pm |
|
|
Piotr S |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
A no fakt. 101 DP jak byk. A ideologia zapożyczania elementów emblematów nie jest taka bardzo dorabiana. Choć w tym przypadku faktycznie chybiona. |
|
|
|
|