|
 |
|
 |
Zwierzęta na wojnie.... Gołąb pocztowy z orderem.... |
Wysłany:
Pią Mar 31, 2006 10:51 pm |
|
|
nietoperz |
Site Admin |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
To , ze zwierzęta brały udział w wojnach wiedzą wszyscy, - Kasztanka Piłsudskiego , kawaleria, psy zwalczające czołgi w Armi Czerwonej i tropiące Vietcong w Wietnamie ( artykuł Piotra T. na stronie), gołębie pocztowe i miliony innych...., ze o szariku i tonach mięsa zjedzonego przez żołnierzy nie wspomnę ale ma ktoś wiedzę o zwierzętach odznaczonych orderami? Są w historii dwa gołębie pocztowe uhonorowane w ten dośc niezrozumiały dla zwierzaków sposób ( Legia Honorowa dla gołębia pocztowego z fort Vaux - bitwa pod Verdun i DSC dla amerykańskiego gołębia pocztowego "Cher Ami" za przeniesienie meldunku w czasie bitwy w lesie Argońskim nota bene gdy oddał ducha wypchali go i wstawili do muzeum :>>> ) a wie ktoś może o innych ????
gdyby kogos temat zainteresował polecam strone :
http://www.gwpda.org/photos/animals.htm
tyczy sie ona jedynie I WŚ
ale koza w hełmie wygląda odlotowo !
aha i jeszcze jedno - zaznaczam , ze nigdy tym tematem wcześniej się nie interesowałem i jestem kompletnym laikiem |
|
_________________ Nietoperz
|----------------------------------|
uhhh ale ciężko pchać ten czołg --------->
|----------------------------------| |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Kwi 11, 2006 8:07 pm |
|
|
MAREKMARO |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Kiedyś obiła mi się o uszy historia psa z wietnamu , któremu wystawili pomnik.Niestety tylko tyle zapamiętałem  |
|
|
|
|