|
Latarki (kątówki/fulton) z Namu |
Wysłany:
Sro Kwi 11, 2007 9:03 pm |
|
|
saper |
st. szeregowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
W wielu miejscach sprawdzałem, ale nie mogę nigdzie znaleźć porządnych fotek latarek fulton/kątówek z okresu wojny w Wietnamie. Czy mógłby mi ktoś napisać, po czym poznać te z namu i czym różnia się od późniejszych. Nie chciałbym popełnić gafy określając wiek moich latarek. Spotkałem się z różnymi oznaczeniami i chciałbym wiedzieć, na co konkretnie zwracac uwagę. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Kwi 11, 2007 10:28 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |
|
|
|
|
|
|
|
|
Dwa poniższe zdjęcia, to latarki z epoki Namu. Od późniejszych różni je przedewszystkim brak osłony przełącznika.
Natomiast to jest wzór latarki od lat 70 do dzisiaj.
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Kwi 16, 2007 11:54 am |
|
|
saper |
st. szeregowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzięki za pomoc. Tak własnie myślałem, ale wolę pytać, jak nie jestem pewien, niż znaleźc się w wątku allegro great hits jako temat żartów Jeszcze raz dzięki. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Kwi 16, 2007 11:57 am |
|
|
doc101 |
podporucznik |
|
|
|
|
|
|
|
|
OK, no problem |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Kwi 16, 2007 12:01 pm |
|
|
saper |
st. szeregowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wyglądała sprawa oświetlenia w czasie II wojny światowej? (oczywiście amerykanie). Kiedyś widziałem gdzies kątówkę podobno z II wojny światowej. Być może autor popłynął mając bują wyobraźnię. Od kiedy produkowano kątówki, ewentualnie jakie były wczesnejsze formy amerykańskich latarek wojskowych używanych przez piechotę. Jakie latarki były używane w takcie II wś. (nie chcę zakładać kolejnego wątku w odpowiednim dziele, żeby nie śmiecić za dużo). |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Kwi 16, 2007 12:50 pm |
|
|
past |
st. szeregowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Kwi 16, 2007 1:31 pm |
|
|
saper |
st. szeregowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
Wielkie dzieki. Właśnie o coś takiego mi chodziło. Wyczerpująca odpowiedź na moje pytania. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Wrz 27, 2007 12:12 am |
|
|
pissmejker |
plutonowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przegięciem byłoby kupienie wersji z osłonami przełącznika, następnie usunięcie ich technikami modelarskimi? Czy lepiej polowac na oridżinal?
Po wpisaniu "MX-991/U" wyniki wyszukiwania przedstawiają i takie i takie wersje. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Wrz 27, 2007 12:36 am |
|
|
Nervous |
mł. chrązy sztab. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nauczony doświadczeniem odpowiem że wszystko zalezy od tego co chesz osiągnąć. Czy chcesz uważać wspólczesna laterke przerobiona na "okresową" za okresową? Czy chcesz chwilowo zapełnić brak okresowej przeróbką?Czy jeszcze jakaś inna wersja. Mysle że lepiej poczekać na okresową, no chyba że na cito robisz rekonstrukcje Tunel Rats. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Wrz 27, 2007 12:37 am |
|
|
doc101 |
podporucznik |
|
|
|
|
|
|
|
|
Powiem Ci tak, ja ze swojej pierwszej latarki usunąłem osłony przełącznika i mam ją do dziś. mam także już dobre latarki bez osłon. Myślę, że powinienieś zrobić tak, jeżeli trafisz gdzieś dobrą latarkę, to się nie zastanawiaj i kup. Teraz nadchodzi zima i czas polowań na sprzęt |
|
|
|
|