ERDL i Mitchell Pattern |
Wysłany:
Sob Mar 15, 2008 10:29 pm |
|
|
Hewak |
kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Witam! Czy moglibyście mi przybliżyć które jednostki używały ERDL oraz Mitchell Pattern? Bo nie mogłem znaleźć żadnych zdjęć i informacji. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sob Mar 15, 2008 10:34 pm |
|
|
Hewak |
kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Mar 16, 2008 12:14 am |
|
|
PFC_Drake |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Boonie w ERDL-u z tamtej aukcji jest oryginalny z epoki (konkretnie z 1968r.).
Co do Mitchella to, jak mniemam, chodzi Ci o pokrowce na hełmy. Mitchell pasuje Ci na cały okres wojny, i to zarówno na Armię jak i Marines. Poza tym w Marines zdarzały się jeszcze namioty w Mitchellu. Pokrowiec na hełm w ERDL-u można sobie odpuścić. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Mar 16, 2008 10:59 am |
|
|
Hewak |
kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
No właśnie nigdy nie widziałem ani to w filmach, ani na zdjeciach pokrowca w ERDL-u. A chodzi mi o mundur w ERDL-u i Mitchell. Przez jakie jednostki były one używane. Bo nic na ten temat nie mogłem znależć. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Mar 16, 2008 11:16 am |
|
|
Nervous |
mł. chrązy sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Mitchel to rodzaj kamuflarza stosowanego na pokrowcach na hełm i namiotach, nie było w tym kamuflarzu zadnych mundurów, natopias zdjęcia żołnierzy w mundurach w kamuflarzu ERDL mozna znaleść. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Mar 16, 2008 12:29 pm |
|
|
tracker |
mł. chorąży |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Mundury w ERDL-u od 1968 (lub 1969) stały sie niemal standartem w Marines, a poza tym były użytkowane przez szeroko rozumiane "elity" - LRRPs, Rangers, piechurów z Air cavalry squadrons, plutony rozpoznawcze, przewodników psów, żandarmów z USAF Security Police Squadrons. Przeszukaj trochę neta, a znajdziesz setki jak nie tysiące zdjęć. Tylko na stronie L company Rangers jest ich chyba kilkadziesiąt, nie mówiąc o stronie Combat Tracker Team. |
|
_________________ Cry HAVOC !!! and let slip the DOGS of WAR |
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Mar 16, 2008 12:34 pm |
|
|
Hewak |
kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Mar 16, 2008 1:08 pm |
|
|
PFC_Drake |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Przykłady, które podajesz, to samoróbki zrobione na tej samej zasadzie jak "Tour Jackets" z podpinki od poncha. Czyli: żołnierz miał materiał (w przypadku Mitchella najpewniej płachtę namiotową), poszedł z nim do pana Nguyena, czy innego miejscowego krawca, i wyszedł z czymś takim. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Mar 16, 2008 1:45 pm |
|
|
Piotr S |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
To coś akurat wyglada na już powojenną, cywilną, produkcję z materiału we wzór Mitchel. Zapewne po zmianie wzoru maskowania hełmów pozostały spore zapasy tego materiału i stąd znalazły się na rynku cywilnym, zdobiąc grzbiety różnego autoramerntu myśliwych i wędkarzy... Nigdy nie było kontraktowej odzieży we wzór Mitchel'a, w odróżnieniu od ERDL... a zdjęć GI i Marine w mundurach ERDL jest cała wielka masa - tak jak napisał Piotr
Pozdr. P, |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Nie Mar 16, 2008 1:50 pm |
|
|
PFC_Drake |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Pozwoliłem sobie przeszukać Vietnam Gear, żeby znaleźć opis do tego zdjęcia, bo raczej nie zdarza się, żeby pojawiała się tam fotka bez komentarza, i oto co znalazłem:
Manufacturer: Locally Made
This Marine Corps jacket is made from a Mitchell Pattern shelter half.
Czyli po naszemu: produkcja lokalna, i tak jak podejrzewałem - z płachty namiotowej. Wszystko tam jest jasno wyłożone, tylko starczyło spojrzeć na podpis do zdjęcia. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Mar 16, 2008 4:02 pm |
|
|
Nervous |
mł. chrązy sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Morałem tej opowieście jest to że nie raz łatwiej jest zapytać niz przeczytać podpis pod zdjeciem. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Mar 16, 2008 5:30 pm |
|
|
tracker |
mł. chorąży |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
może po prostu trzeba znać ten "lenguicz" |
|
_________________ Cry HAVOC !!! and let slip the DOGS of WAR |
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Mar 16, 2008 7:38 pm |
|
|
Hewak |
kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
No właśnie. Nie każdy zna angielski... Teraz juz przynajmniej wiem co i jak. Dzięki wielkie. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Mar 16, 2008 11:31 pm |
|
|
PFC_Drake |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Mała prośba na następny raz: jak będzie jakiś opis przy zdjęciu, to niezależnie od znajomości języka, przytocz go - zaoszczędzi to czasu wszystkim, którzy zdecydują się pomóc. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Mar 17, 2008 2:52 pm |
|
|
Hewak |
kapral |

|