WP 1945 umundurowanie |
Wysłany:
Pon Lut 26, 2007 9:47 pm |
|
|
Wrotycz |
st. kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ostatnio nabyłem ciekawe zdjęcie na którym kilku żołnierzy posiada różne kurtki mundurowe żołnierze pochodzą prawdopodobnie z jednego oddziału a taka różnorodność. Zdjęcie podpisane : Kowanówka pow. Oborniki 1945
 |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Lut 26, 2007 10:04 pm |
|
|
Wrotycz |
st. kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Mar 12, 2009 5:24 pm |
|
|
pinio1994 |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Może każdy na początku służby należał do innej jednostki a potem może razem się znaleźli w tym samym oddziale , a z mundurami było przecież rużnie |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Mar 12, 2009 5:27 pm |
|
|
pinio1994 |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
a co do osoby nr 3 to mi to nie wygląda na kurtkę |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Mar 12, 2009 8:17 pm |
|
|
wojak szwejk |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
podobnie było z armia rumuńską która w 1944 roku przeszła na stronę sowietów ci którzy przeszli od niemców mieli swoje mundury a ci którzy zostali wzięci do nie woli pod stalingradem nosili mieszankę mundurów rumuńskich i sowieckich |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Mar 12, 2009 8:21 pm |
|
|
wojak szwejk |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
a tak wogóle to dżentelmen numer 1 ma na sobie mundur który wyrażnie nie jest mundurem wzoru sowieckiego chyba że z pierwszych lat istnienia Armii Czerwonej w co wątpie |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Mar 12, 2009 8:46 pm |
|
|
kaczyński |
pułkownik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Panowie, nie pitolta głupot, bo to forum nie służy do snucia domysłów i bicia piany, ale do dawania konkretnych odpowidzi.
Najlepiej napisac na priwa do Studenta, |
|
_________________ Группа крови - на рукаве... |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Mar 17, 2009 9:03 am |
|
|
Student |
porucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Pan numer 3 ma na sobie coś, co najpewniej jest gimnastiorką wz. 35: kryte listwą zapięcie, mankiet z typowo rozmieszczonymi guzikami, doszyte naramienniki, duży kołnierz o typowym kształcie, wpuszczone kieszenie. Może i pamiątka z okesu formowania 1 AWP.
Pan numer 1 to faktycznie zagadka - niesymetryczne zapięcie kojarzy mi sie jedynie z samodzielnym dopasowaniem kurtki do sylwetki użytkownika przez proste przesunięcie guzików, w tym miejscu drobne skojarzenie z polską kurtką wz. 1919, jeśli nie przerobioną wprost, to służącą jako "natchnienie" dla krawca... Spotkałem kiedyś taką kurtałę (w zbiorach kolegi), przerobioną z wz. 1919 (produkcja z 1934 wg stempla na podszewce) do wzoru 1936 - tam jednak doszyli kieszenie i zmniejszyli kołnierz. A zapięcie przerobili na damską stronę.
Osobnik figurujący pod numerem 2 ma na sobie bluzę wyglądającą na przeróbkę niemieckiej m40 - kształt klap kieszeni, zakładki, kształt kołnierza, lub sukienny wyrób krajowego przemysłu odzieżowego z roku 1945 - wisi taka kurtała w MWP, a i na zdjęciach artylerzysów z Wały Pomorskiego widać wyraźnie podobne cuda. A na jego mundurze pojawia się jeszcze jedna istotna rzecz - opaska na rękawie. Niestety, żadnych inicjłów na niej nie widać, ale skojarzenie z MO nasuwa się nijako automatycznie.
Czyżby jakaś grupa operacyjna w terenie? Biorąc pod uwagę poszczególne elementy umundurowania i dość jednolite uzbrojenie, a przede wszystkim Kurice - możliwe, choć nadal nie pewne...  |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Mar 17, 2009 8:35 pm |
|
|
wojak szwejk |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
z ciekawości pytanie zadam ten dżentelmen po prawej stronie żołnierza numer dwa ma na sobie biały mundur czy on jest rzeczywiście biały czy tak zdjęcie wyszło  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Mar 17, 2009 9:01 pm |
|
|
pinio1994 |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
to jest koszula bo jest wciągnięta w spodnie i widać zdjęte szelki |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Mar 17, 2009 9:14 pm |
|
|
wojak szwejk |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
czy ja ślepy jestem ale gdzie ty te szelki widzisz  |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sro Mar 18, 2009 12:12 pm |
|
|
Student |
porucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Raczej sprany do granic możliwości... Radziecki drelich miał skłonność do odbarwiania się ipłowienia, a ten pan widocznie długo nie rozstawał się z tym ciuchem
Szelek jako żywo brak, a czy wciągnął sobie dół w spodnie to inna sprawa, choć musiało by to wyglądać pociesznie, no, ale skoro potrafili podwijać drelichy dla nadania im fasonu battle-dresu (do zdjęć chociażby), to i taki pomysł mógł komuś dojść do głowy. Na pewno nie jest to typowa koszula - byłby to pierwszy chyba przykład w LWP doczepienia do takowej naramienników i patek! Bardziwej "martwi" mnie widoczny u tegoż pana, pod łapą ozdobioną zegarkiem, zarys dolnej kieszeni i jaśniejszy punkt - guzik? A za tym idzie wniosek, że nasz wojak upodobnił sobie gimnastiorkę wzoru 1935 do kurtałki drelichowej...
A zdjęte szelki i pozycja kuczna wskazywała by na wykonywanie pod najbliższym krzaczkiem czynności, która wymaga raczej skupienia i nie specjalnie nadaje sie do utrwalenia na foto :p |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sro Mar 18, 2009 3:32 pm |
|
|