|
Umundurowanie |
Wysłany:
Sob Lis 19, 2005 5:57 pm |
|
|
Bosman |
sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Tym pytaniem pragnę zapoczątkować temat umundurowania.Często na forum podnoszony jest temat umundurowania na zlotach.Z wielką atencją traktuję zlotowiczów którzy dokładaja starań aby ich ubiór pasował do pojazdu.
Jestem w trakcie kompletowania munduru polowego z lat 50-60 LWP który musi pasować do Gaz'a 63 z roku 55.Mam w związku z tym pytanie jakie w tym czasie obowiązywało obuwie.Może ktoś jest w posiadaniu foto. |
|
|
|
|
 |
|
 |
Re: Umundurowanie |
Wysłany:
Sro Lis 30, 2005 9:21 pm |
|
|
wiking |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Bosman napisał: | Tym pytaniem pragnę zapoczątkować temat umundurowania.Często na forum podnoszony jest temat umundurowania na zlotach.Z wielką atencją traktuję zlotowiczów którzy dokładaja starań aby ich ubiór pasował do pojazdu.
Jestem w trakcie kompletowania munduru polowego z lat 50-60 LWP który musi pasować do Gaz'a 63 z roku 55.Mam w związku z tym pytanie jakie w tym czasie obowiązywało obuwie.Może ktoś jest w posiadaniu foto. |
zobacz tutaj:
http://allegro.pl/show_item.php?item=73256149 |
|
_________________ ostatni wiking w Rzeczpospolitej |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Czw Gru 01, 2005 9:49 pm |
|
|
Bosman |
sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Dzięki za podpowiedź.Ale wydaje mi się że te buty nie pasują do munduru polowego typu deszczyk z okresu LWP druga połowa lat 50 do druga połowa lat 60-tych.UWAGA; deszczyk podobny do umundurownia DDR.Na podobną pomoc oczekują inne osoby z którymi jestem w kontakcie, gdyż jest to okres bardzo mało opisany ale już "pożądany" oceniając po cenach umundurowania na allegro.
Dalej oczekuję pomocy. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pią Gru 02, 2005 9:25 am |
|
|
wiking |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Bosman napisał: | Dzięki za podpowiedź.Ale wydaje mi się że te buty nie pasują do munduru polowego typu deszczyk z okresu LWP druga połowa lat 50 do druga połowa lat 60-tych.UWAGA; deszczyk podobny do umundurownia DDR.Na podobną pomoc oczekują inne osoby z którymi jestem w kontakcie, gdyż jest to okres bardzo mało opisany ale już "pożądany" oceniając po cenach umundurowania na allegro.
Dalej oczekuję pomocy. |
czołem Obywatelu Bosmanie ze wględu na swój wiek doskonale pamiętam mundury polowe typu "deszczyk" mam nawet gdzieś w archiwum zdięcie w w/w umundurowaniu więc do rzeczy pod koniec lat sześćdziesiątych kiedy niektóre jednostki miały jeszcze "deszczyk " u nas w marynarce obowiązywało już moro i buty opinacze a póżniej przez jakiś czas gówniane saperki.jestem święcie przekonany że w drugiej połowie lat sześćdziesiątych do "deszczyku" obowiązywały "opinacze" a swoją drogą nie musisz mieć umundurowania z roku produkcji pojazdu lecz z tego okresu w jakim ten pojazd służył w wojsku.  |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pią Gru 02, 2005 12:10 pm |
|
|
Bosman |
sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ja nie kompletuję "roku produkcji" ale "wzór " umundurowania jaki obowiązywał w czasie gdy LWP eksploatowało Gaz-y 63.
Ja też przypominam sobie że chodziłem w opinaczach do munduru typu deszczyk.Coś mi się wydaje że te opinacze różniły się od póżniejszych, czy mam rację. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pią Gru 02, 2005 9:15 pm |
|
|
wiking |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Bosman napisał: | Ja nie kompletuję "roku produkcji" ale "wzór " umundurowania jaki obowiązywał w czasie gdy LWP eksploatowało Gaz-y 63.
Ja też przypominam sobie że chodziłem w opinaczach do munduru typu deszczyk.Coś mi się wydaje że te opinacze różniły się od póżniejszych, czy mam rację. |
nie,na pewno były te same co w latach siedemdziesiątych  |
|
|
|
|