|
Co to jest ? |
Wysłany:
Nie Maj 14, 2006 9:12 pm |
|
|
Fixer |
st. szeregowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Witam mam w posiadaniu "czapke" na metce napisane jest rok 1942 rok. nie mam pojecia co to jest pytalem sie kilku osob jedni mowia ze podruba inni ze pierwszy raz cos takiego widza. Wiec chcialem zapytac sie osob ktore na tym znaja sie najlepiej. Dolanczam zdiatka i prosze o odpowiedz.
Jezlei chodzi o okres II wojny swiatowej to jestem laikiem i nie mam pojecia gdzie szukac materialow na ten temat.
 |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Maj 15, 2006 6:27 pm |
|
|
FritzX |
st. sierżant |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Wygląda to na czapkę pod hełm do czołgu USA. Postaram się sprawdzić dokładnie, mogę się mylić. Data jest jednak wczesna, może to czapka na motocykl. Proszę tylko o cierpliwość.
Pozdrawiam
Jarek |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Maj 15, 2006 8:42 pm |
|
|
Fixer |
st. szeregowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Dziekuje czekam z zainteresowaniem. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Maj 16, 2006 2:59 am |
|
|
Oldman |
st. szeregowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Oryginał drugowojenny to raczej byc nie moze, bo metka kontraktowa wskazuje na towar amerykanski, ale wszywka po prawej stronie zawiera opis ("Futter" = lining = podszewka) w języku niemieckim. O ile wiem, nie było takiego zwyczaju, chyba ze to kapturek dla tajnych agentow Gestapo. powojenna produkcja starych wzorow kontraktowych dla nowych sojusznikow, lub wspolczesna ("Acrylic") kopia tego "czegoś". |
|
_________________ Pozdrawiam, Lt. OLDMAN
GRH Normandia 44 |
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Lut 04, 2007 2:41 pm |
|
|
wisien1945 |
st. kapral |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Pewnie kopia jakiejś podhełmówki...Amerykańskiej made in china  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Mar 04, 2008 7:11 pm |
|
|
airborne1 |
szeregowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
eee... jak był by 1944 r to z pewnością bym powiedział że ze 101st. lub 82 lub sił desantowych na 5 plarz ale 42r??? ja tam sądze że to wcześniejszej wersji tzw. "czapeczka pod chełm " lub na motor...
pewnie to jest podruba , ale pytanie czego??????? |
|
|
|
|