|
Wysłany:
Sob Lut 25, 2006 7:15 am |
|
|
Steiner |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ale ten, co mu hełmofon pachniał fajkowym tytoniem był bardzo niskiego wzrostu. Za to miał ogromną babę - żonę. Wspomnienia adjutanta. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sob Lut 25, 2006 9:59 am |
|
|
nietoperz |
Site Admin |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ale chudy nie był.... .... a co do sukcesów to Marku nie przesadzaj Ja cały czas powtarzam najpierw coś zróbmy a potem mówmy o sukcesie - jeśli oczywiście takowy będzie ! |
|
_________________ Nietoperz
|----------------------------------|
uhhh ale ciężko pchać ten czołg --------->
|----------------------------------| |
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Lip 03, 2006 5:18 pm |
|
|
Lufa |
st. szeregowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
W sumie mi marzy się grupa odtwarzająca RKKA i LWP utworzona w okolicach Szczecina. Ogólnie szukam chętnych, a sprawę trzeba by ruszyć! Najlepszym wyjściem było by utworzenie ogólnopolskiej grupy z pododziałami terenowymi. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Lip 11, 2006 9:21 pm |
|
|
MAREKMARO |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Lufa to działaj na ziemiach odzyskanych a my z centralnej wspomożemy A tak poważnie masz siły i chęci to bądż aktywny zarażaj ,pisz o swoich sukcesach ,dziel się tym co zrobiłeś ,sukcesami , porażkami.Wszystkim..I o to właśnie chodzi.Masz zapał i chęci ,nie poddawaj się.Lufa ,lufa do góry  |
|
Ostatnio zmieniony przez MAREKMARO dnia Sro Sie 02, 2006 7:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Nie Lip 16, 2006 8:49 pm |
|
|
jeager |
szeregowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
wobec powyższego i ja postanowiłem się ujawnić . Siedzę głównie we wrześniu 39 oraz troszkę w 1920 r. ale interesuje mnie również 1 AWP. Rozpocząłem powolne gromadzenie sprzętu- docelowo interesuje mnie sylwetka kaprala sanbatu. Cieszę, się że temat ożywa bo wojsko to warte jest pokazania- szczególnie, że przeszło taką samą - jeśli nie gorszą drogę niż PSZ,a obecnie próbuje się tym żołnierzom przypinać różne łatki- zapomniając skąd większość z nich wyruszyła w pole i że to nie oni wybierali sobie oficerów oraz znaki, pod którymi musieli służyć.
pozdr.
J. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lip 18, 2006 10:44 pm |
|
|
nietoperz |
Site Admin |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ciesze sie Jeager , że sa ludzie, który rozumieją "istotę pojmowania sprawy", bo to właśnie o tą drogę i chodzi. Bo nie wolno popełniac błędu, popełnianego przez ponad 50 lat... droga wszystkich , którzy 60 lat temu wracali do Polski nie była łatwa i wszystkim im - tym co szli z zachodu ale rónież i tym co szli ze wschodu należy się szacunek ! |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sro Sie 02, 2006 7:39 pm |
|
|
MAREKMARO |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
I ja dodam co nieco.bardzo dokładnie śledze obchody rocznicy Powstania warszawskiego .I ani razu nie słyszałem o dzielnych żolnierzach z LWP ,którzy ruszyli wbrew rozkazą na pomoc walczącej Warszawie.(może nie dosłyszałem) Nietoperz napisz prosze.Ilu zginelo ,ilu przebiło sie. Napisz jak było. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sro Sie 02, 2006 8:21 pm |
|
|
jedrek |
kapitan |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Niniejszym dołączam do grona zainteresowanych sekcją czy samodzielną grupą Wojska Polskiego z kurami na czapkach
Będąc na Oksywiu obejrzałem sobie dokładnie ich mundury i wyposażenie
Na Ich stronie są namiary na wszelkie elementy mundurowe
http://tgrh.org/forum/viewtopic.php?t=304
Ja po obszyciu się w gimnastiorkę, zdobywam ten właśnie uniform i czekam na resztę chętnych
Orginały do kopiowania są u Michała na forcie, problem w materjale, ale są pewne widoki, narazie nie zdradzam coby nie zapeszyć |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Sie 02, 2006 8:31 pm |
|
|
Steiner |
st. plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Uchylajac rąbka tajemnicy, przyszłoroczna inscenizacja Powstania Warszawskiego ma dotyczyć walk na Czerniakowie i desantu przez Wisłę. Może sie uda. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Sie 02, 2006 10:46 pm |
|
|
smoczy |
plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
MAREKMARO napisał: | I ani razu nie słyszałem o dzielnych żolnierzach z LWP ,którzy ruszyli wbrew rozkazą na pomoc walczącej Warszawie.(może nie dosłyszałem) Nietoperz napisz prosze.Ilu zginelo ,ilu przebiło sie. Napisz jak było. |
zginelo 3,500 - wg 'Mowia Wieki' z ostaniego wydania poswieconego PW. Desantowalo sie 4000. A wiec niewielu przezylo. I dostali rozkaz.
Ja jestem za LWP jak najbardziej, wiec sekcja ( a moze samodzielna juz GRH ? ) rosnie w sile. Pytanie - kto dowodzi ?
Pozdrawiam,
Smoczy |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Sie 02, 2006 10:51 pm |
|
|
steffanos |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
bardzo dobry pomysł! zawsze chętnie staniemy po przeciwnej stronie barykady!  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Sie 02, 2006 11:08 pm |
|
|
MAREKMARO |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
4000 i na Apelu pod pomnikiem Powstania ani słowa zostawiam bez komentarza |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Sie 03, 2006 12:29 am |
|
|
smoczy |
plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
cytujac slowo-w-slowo za wspomnianym periodykiem "mniej niz 4000"
Wg w/w periodyka bilans strat PW ( tylko wojsko) nalezaloby zamknac liczba ok 18000 zolnierzy AK i 3500 zolnierzy 1A WP ( albo LWP - choc to nazwa juz powojenna ). Matematycznie ( z gory przepraszam za to odhumanizowanie ) jest to cyfra warta odpowiedniego komantarza ....
Pozdrawiam,
Smoczy
ps. co do mundurow - a czy 1A WP nie korzystala czasami na poczatku z wzorow mundurowych przedwojennych ? |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Czw Sie 03, 2006 2:47 am |
|
|
nietoperz |
Site Admin |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
ze wzorów jak najbardziej ! ale oprócz tego co udało się ocalić pojedynczym ludziom to materiałówka była jak najbardziej sowiecka - czyli ten cholerny II wojenny drelich którego dziś nigdzie nie można kupić
Co od Powiśla... wystarczy przejść szlakiem pomników a potem skonfrontować to z książkami z różnych stron świata 3 tysiące ludzi ... pod Arnhem zginęło bodaj że 260 Polaków..... na Powiślu poległo tylu polaków co Niemców na okręcie Goya i prawie o tysiąc więcej niż ludzi na Titanicu.... ale to trzeba sobie po prostu uzmysłowić ale niestety niektórzy nie potrafią albo po prostu nie chcą.... |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sob Sie 05, 2006 1:40 pm |
|