|
Siły pokojowe ONZ. |
Wysłany:
Sro Sty 17, 2007 4:08 pm |
|
|
Marek-41 |
plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Witam wszystkich.Jak może niektórzy wiedzą interesuje sie wojskami i wyposarzeniem ONZ.Mam nawet odpowiednio oznakowany pojazd ,ale jak na razie na żadnej imprezie militarnej w której brałem udział nie spotkałem nikogo zajmujacego sie tą tematyka.Jesli jeszcze kogoś interesuje ta tematyka proszę o kontakt,może razem stworzymy jakąs małą grupę,która będzie w stanie stworzyć np: punkt kontrolny przy wejściu na jakąś imprezę.Bardzo chciałbym coś takiego zorganizowac na imprezie w forcie czerniakowskim.Powodzenia. |
|
_________________ Nigdy nie jest tak zle,aby nie mogło byc gorzej. |
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Sty 17, 2007 4:19 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ja zbieram umundurowanie i wyposażenie LWP w latach 1970-1990, w moich zbiorach znajdują się również elementy umundurowania ONZ, niestety nie posiadam pełnej postaci  |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Sty 17, 2007 7:04 pm |
|
|
Chris |
sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Może orkeśl najpierw jakie wojska onz chcesz "robić"? Czy polaków czy nie, jeśli polaków to z jakiej misji? Nie wszędzie było tak samo.
Mam troche zdjęć z PKW Syria (2002) więc jeśli Cię interesuje ten okres to pisz. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Sty 18, 2007 9:30 am |
|
|
Bosman |
sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Nasz człowiek ze stowarzyszenia ubiera się na zlotach w orginalny mundur z Korei. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Czw Sty 18, 2007 10:08 am |
|
|
Marek-41 |
plutonowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Chris napisał: | Może orkeśl najpierw jakie wojska onz chcesz "robić"? Czy polaków czy nie, jeśli polaków to z jakiej misji? Nie wszędzie było tak samo. ;)
Mam troche zdjęć z PKW Syria (2002) więc jeśli Cię interesuje ten okres to pisz. |
Dziękuje za tak szybki odzew.Pojazdy takie jak mam,były używane chyba tylko na Cyprze.Mój znajomy ,który był pilotem śmigłowca i on pokazał mi swoje zdjecia na których był taki pojazd jest holendrem.Co ciekawe oficjalnie wojska holenderskie nie brały udziału w tej misji.Przypuszczam,że to że potrzebowali transpotru powietrznego spowodowało,że sie tam znalażł.
Z tego co mówił wynika,że kilka takich wozów dostali od greków,którzy używali je w tamtejszej pollicji.Z tego wynika,że w wojskach ONZ jest jednak spora dowolnośc jeśli chodzi o wyposarzenie.Zostałem ,więc zmuszony do :robienia"za holendra i takie mam wyposarzenie.Ale myśle,że możemy stworzyć jakiś wspólny posterunek kontrolny.I nie musi to być cypr.To tyle z mojej strony,mysle,że nieco wyjaśniłem sprawe.Jeśli chodzi o zdjęcia to dziękuje,ale mam ich sporo od władz fortu czerniakowskiego w Warszawie.Byłem na uroczystości otwarcia tam wystawy o ONZ i zostałem obdarowany naprawde dużą ilością materiałów.Oczywiście jak będzie okazja chetnie obejże twoje zdjęcia.Pozdrawiam.Marek . |
|
_________________ Nigdy nie jest tak zle,aby nie mogło byc gorzej. |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Pon Sty 22, 2007 8:06 am |
|
|
bulldozer |
sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Witam, może jak się zdecydujesz co rekonstruować, to skontaktuj się ze Stowarzyszeniem Byłych Żołnierzy Misji Pokojowych. Mają swoją siedzibę w Klubie Garnizonowym przy al. Niepodległości. Myślę, że powinni Ci pomóc.
pzdr b |
|
_________________ "Wspólna walka musi mieć wspólne cele..."
pzdr b |
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Mar 08, 2007 7:00 pm |
|
|
Flacha |
szeregowy |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Też interesuję się ONZetem i trochę szpeju mam, ale ze względu na broń to nadaję się raczej do Libanu. |
|
|
|
|