Umundurowanie i wyposażenie żołnierza USA po Wietnamie |
Wysłany:
Wto Lut 20, 2007 10:03 am |
|
|
garhard |
st. szeregowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Są grupy rekonstrukcyjne z II Wojny Światowej , z Wietnamu , z Zatoki Perskiej - Czyli z okresu jakiegoś konfliktu . Ja z kolei chciałbym skompletować sobie mundur i wyposażenie żołnierza Armii Amerykańskiej zaraz po zakończeniu Konfliktu w Wietnamie . Konkretnie wtedy gdy wszedł w używanie BDU Woodland . Niestety nie doszukałem się zbyt wiele informacji o umundurowaniu i wyposażeniu z tego okresu . Mianowicie w jakim postępie czasowym co konkretnie było wprowadzane. Jeśli ktoś posiada takie informacje ( linki stron , zdjęcia ) to proszę o pomoc i nie mówcie ,że później był tylko  |
|
_________________ You can't stop U.S |
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lut 20, 2007 11:09 am |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Zaraz po zakończeniu konfliktu w Wietnamie nie wprowadzono munduru BDU woodland ... zrobiono to dopiero w 1982 roku. Od 1975 roku wprowadzono odpożądzenie ALICE do użytku ... coś jeszcze więcej potrzeba??
Wiesz, jest sporo książek, albumów na temat armii amerykańskiej z lat 70 i 80. Polecam chociażby te:
- 013 US Army Rangers & LRRP Units 1942-87
- 020 Inside the US Army Today
- 205 US Combat Equipment 1910-1988
- BLANDFORD Army Uniforms since 1945
- BLANDFORD Uniforms of the Elite Forces
- GI Series 009 US Airborne Forces of the Cold War
- GI Series 018 Us Armored Forces 1918 To The Present
- GI Series 022 The 101st Airborne Division from D-Day To Desert Storm
- GI Series 027 US Special Operations Forces in the Cold War
Ludzie składają sobie postacie z konkretnych konfliktów, itp dlatego, że prościej jest coś rekonstruować...a w tym wypadku będzie to postać żołnierza z lat powiedzmy 70, ale podczas ćwiczeń? czy może w barakch? Czy Twoja postać będzie w pełni wyekwipowana, tak jak do walki, czy będzie to minimum sprzętu, jakie stosowano podczas ćwiczeń? |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lut 20, 2007 3:54 pm |
|
|
garhard |
st. szeregowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Dzięki za literature ! Myślałem ,że woodland'a wprowadzili trochę wcześniej . czyli od 1975 do 1982 używano jeszcze TCU pewnie w ERDL'u ? Dobrze wiedzieć . Chcę się wcielić w żołnierza na ćwiczeniach. Jeśli chodzi o sprzęt o narazie sprowadzę się do minimum ze wzgledów niestety finansowych ,ale z czasem będę rozbudowywał oporządzenie . Jak narazie mam mundur BDU Woodland ze stopniem Starszego Sierżanta, Hełm M1 z Pokrowcem woodland i naszywkę 173 dpd . Nie będzie tutaj żadnych zgrzytów ? Mam też pas z klamrą Davis'a ,który muszę wymienić na LC2 . Aktualnie poszukuję butów tylko nie wiem jakich szukać ,bo chyba jungle boots w 82' już odeszły w niepamięć ?! |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lut 20, 2007 4:13 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
W okresie po Wietnamie używano mundurów podobnych w kroju do BDU i w kamuflażu RDF, przypominającym ERDL'a. Powszechnie używano także mundurów TCU oraz mundurów garnizonowych.
Osobiście poleciłbym Tobie pozbycie się tego munduru w woodlandzie i kupienie munduru garnizonowego. Pozbył bym się także tego stopnia sierżanta. Sprzedaj także ten pokrowiec na hełm i zastąp go pokrowcem w Mitchellu. Co do butów, to najlepsze będą skórzane buty DMS'y.
Jeżeli chodzi o oporządzenie, to pozbył bym się pasa M67 z klamrą Davis, ale też nie kupowałbym pasa ALICE LC-2 tylko LC-1 (z metalową klamrą).
To jest to co powinno Ciebie interesować:
Pokrowiec na hełmie to RDF - pasuje RDF i Mitchell.
Widać tutaj klamrę LC-2 - połowa lat 70 klamra LC-1, koniec lat 70 klamra LC-2. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Wto Lut 20, 2007 5:57 pm |
|
|
garhard |
st. szeregowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Na obrazkach jest łatwiej hehe . Teraz mam już jasną sytuację . Ciekawi mnie tylko czemu mundur garnizonowy bardziej się nadaje niż woodland ? |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Lut 20, 2007 7:36 pm |
|
|
Walkie |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Skoro miałaby to być postać zaraz po zakończeniu wojny wietnamskiej (a taką chcesz skompletować), jak wspomniał wyżej DOC, za wcześnie jeszcze na woodland.... |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Lut 20, 2007 9:33 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Tak, jak napisałem wcześniej i jak napisał Walkie ... woodland od 1982 roku, wcześniej mundur garnizonowy - inaczej odpada. Jeżeli chcesz robić postać z lat 70, to tylko garnizony, jeżeli postać po 1982 roku, to BDU woodland i tyle  |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sro Lut 21, 2007 2:10 am |
|
|
PFC_Drake |
st. sierżant |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Co do samego sprzętu, to jak chodzi o lata 70-te, to możesz do pewnego stopnia łączyć ALICE z M-56, bo elementy tego drugiego jeszcze się często pojawiały. Chociaż w tym wypadku ludzie mogą to wziąć za nieudaną postać na Wietnam, szczególnie w "garnizonach", które wielkich modyfikacji nie przeszły od Wietnamu i mogą się z nim kojarzyć (na takiej samej zasadzie jak krążący po zlotach "spece" z LRRP robią SEAL, bo to drugie jest bardziej znane, z AG - co spotkało kolegę Doka - "francuskiego marynarza w mundurze wyjściowym" czy jakoś tak, a LAW-y odpalaliby szarpiąc za celownik). No chyba, żebyś jednak RDF-a nabył, co by wyraźnie sygnalizowało, jaką epoką się zajmujesz. |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Wysłany:
Sro Lut 21, 2007 8:32 am |
|
|
doc101 |
podporucznik |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Krzychu ma rację Tylko jakbyś nabył mundur RDF, to nie możesz już robić żołnierza z ganizonu, tylko musisz z pierwszej linii.
W pierwszej kolejności mundury RDF trafiły do jednostek szybkiego reagowania (stąd ponoć skrót nazwy munduru Rapid Deployment Forces).
Jest to zatem ciężka sprawa i musisz podjąć konkretną decyzję, zanim rozpoczniesz zakupy. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Lut 21, 2007 9:03 am |
|
|
G838 |
mł. chorąży |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Adik, wierzysz w to? Stawiam moje pakiety surwiwalowe że to kolejny przypadek z niekończącego się cyklu "mam 15 lat i tera bede robił riinakting. tylko mi wszystko powiedzcie, pokażcie na obrazkach, a najlepiej załatwcie, bo samemu mi się nie chce"... |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Lut 21, 2007 10:53 am |
|
|
garhard |
st. szeregowy |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
ok będę pamiętał o Twoim zakładzie . "Stawiam moje pakiety surwiwalowe " - tak napisałeś . Mam świadków. To ,że zadaje dużo pytań , czasami w Waszym mniemaniu może błachych nie znaczy ,że jestem 15 letnim dzieciakiem który znalazł sobie nowe tymczasowe hobby. Dopiero zaczynam przygodę z rekonstrukcją ,więc postanowiłem zapytać fachowców jak to zrobić żeby nie wyjść na przebierańca. Gdybym miał 15 lat to poszedłbym z Tatą za rączkę do rangera i obwiesił się mil-tecami itd. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Lut 22, 2007 1:29 am |
|
|
Walkie |
st. sierżant sztab. |

|
|
|
|
 |
 |
 |
|
US Rangers School, Ft. Benning, August 1979.
Zwróć uwagę gerhard na różne typy umundurowania itd.
 |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Lut 22, 2007 9:57 am |
|
|
garhard |
st. szeregowy |